Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Leken som ger lön för mödan

Nu leker havsöringen i Skeboån. Nästan andlöst berättar entusiasten Patrik Bergqvist om restaureringen av ån. – Det är en form av kärlek, säger han.

Sedan 2010 har Patrik Bergqvist tillsammans med kompisarna Ulf Berg och Lars Granat jobbat med att återställa Skeboån som lekplats för havsöring.

Nu ser det ut som om de lyckats.

– Sedan veckan före älgjakten har öringen kommit upp i ån och leker nu för fullt, säger Patrik. En mäktig syn.

Havsöringen är sparsmakad. Det ska vara bra vattenkvalitet, rätt vattenmängd och lagom temperatur för att den ska komma upp och leka.

– Det såg lite knepigt ut i somras, säger Patrik. Det var väldigt varmt länge och regnet uteblev. Men så kom hösten med regn och nu fungerar det.

Skeboån är livsnerven för bruket i Hallstavik. Det krävs färskvatten för att göra pappersmassa och vattentillgången dit är huvudsaken. Holmen är intresserat av havsöringprojektet.

– Platschefen Daniel Peltonen är positiv till vårt jobb, säger Patrik Bergqvist. Jag jobbar själv med IT på bruket, så jag sitter på två stolar.

Allt jobb trion lagt ner på att restaurera ån är ideellt. Det har väckt intresse hos sportfiskare över hela landet.

– Många har hört av sig till oss, från Malmö till Sundsvall.

Tanken är att man ska göra provfiske av havsöring 2016. Efter att ha testat ett par helger, kan man bedöma havsöringens kondition. – Det är öringen som är huvudsaken, framhåller Patrik. Fisket kommer i andra hand. Öringen ska trivas, återkomma och reproducera sig.

Släpper man fram fisket, ska inkomsterna från den verksamheten bidra till att restaurera ån.

Man har bildat en styrgrupp, där åns olika brukare samlas och utbyter idéer om hur man ska gå vidare.

Förra året var Patrik och hans kamrater med på en fiskemässa i Uppsala, där man utsågs till årets bästa fiskeprojekt. – Man arrangerade en auktion, där inkomsterna gick till vårt åprojekt.

Det finns ett samarbete med Länsstyrelsen, Sportfiskarna och Stockholms Stad. Norrtälje kommun är ännu inte med som samarbetspartner, men man har haft samtal med kommunens tjänstemän.

Det mesta av restaureringsjobbet har skett i Häverötrakten, men det finns ett aktivt intresse från Skeboborna. Öppnas ån för sportfiskare, kan det innebära inkomster för olika verksamheter i Skebo.

Just nu leker havsöringen i ån. Det är en fascinerande syn att se hur honorna lägger sig på sidan på botten, piskar upp en grop i bottensanden och lägger rom, allt under intresserat överinseende från någon större hanne.

Mindre hannar finns också med och försöker vara med i leken. När de stora hannarna jagar bort dessa ”smygare” kan det hända att någon annan smygare lyckas sprida sin mjölke över honans rom.

Nu står man i startfasen, på tröskeln till något som kan bli ett flugfiskeparadis.

– Vi kan inte bara driva det hela med bidrag, säger Patrik. Det krävs ordentliga inkomster för att havsöringfisket ska ha en framtid.