Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Kyrkan varnade när Jimmie Åkesson talade

 
Val 2014
Visa alla artiklar

På måndagen talade Sverigedemokraternas ledare på Lilla torget i Norrtälje. I Norrtälje kyrka ringde kyrkklockorna för att varna för fara.

Norrtäljepolitikern Mikael Strandman (SD) hoppades på en lugnare tillställning än när partiledaren var på besök i Norrtälje i maj. Och så blev det. Sammantaget kom knappt hundra personer och lyssnade tillsammans med cirka 60 poliser. När Jimmie Åkessons torgmöte avslutades fanns ett 40-tal personer kvar på Lilla torget.

Mikael Strandman (SD) fick som han ville och besökarna gavs möjlighet att lyssna på partiledaren Åkesson utan burop. Strax innan mötet ringde kyrkklockorna i Norrtälje kyrka under fyra minuter. Initiativet togs av privatpersonen Per Hallberg, för att ta ställning mot främlingsfientlighet.

 Kyrkoherden, Per Rydberg tyckte att det kändes rätt och riktigt att ringa i klockorna.

– Sverige ska vara ett öppet land för människor som söker en fristad och jag tycker att man inte bara kan vara tyst utan vi måste reagera mot det främlingsfientliga budskapet som ligger i botten, säger Per Rydberg.

Men på Lilla torget märktes inte det och partiets musik i ljudanläggningen överröstade klockorna. Sverigedemokraternas ledare i Norrtälje kommun Mikael Strandman gillade inte kyrkans markering.

–Att ringa i klockorna är ju väldigt odemokratiskt och om man gör det, då ställer man sig på de mörkas sida och man vill ta ifrån demokratin och friheten hos folk. och jag tror att man är inne på en farlig väg om man ägnar sig åt sådant, sa Mikael Strandman när han fick höra talas om klockringningen.

–Jag vill att det ska komma fram att den politik vi för är en humanistisk och fungerande politik i ett mångkulturellt Sverige som ska fungera, säger Mikael Strandman.

Jimmie Åkesson talade i knappt 45 minuter och tog bland annat upp avkvoterandet av föräldraförsäkringen och avskaffa straffbeskattningen av pensionärer. Sedan talade han om att asylinvandringen gör att Sverige inte har råd att utveckla välfärden.

– Det finns så stora hål i välfärden som vi måste laga och därför tycker jag inte att det är rimligt med så stor asylinvandring, sa han.

Senast i dag, måndag, avslöjades ännu en skandal inom Sverigedemokraterna. Expressen kunde avslöja att SD:s toppkandidat i Stockholm, Chistoffer Dulny, har skrivit rasistiska inlägg under annat namn på sidor som Avpixlat.

Hur ser du på skandalerna?

– Medias strålkastare är riktade mot oss och det som andra partier gör kommer inte upp i ljuset. Om en Sverigedemokrat gör något dyker det upp direkt. Samtidigt tycker jag att det är bra för vi ska ha nolltolerans och de som har främlingsfientliga och rasistiska åsikter har inte i vårt parti att göra, säger Mikael Strandman.

Gör media Sverigedemokraterna en tjänst genom att plocka fram de här medlemmarna?

– Det är komplext. Det en både en tjänst men också väldigt orättvist och det kan bli överdrivet och jag tror människor börjar märka det också.

Jimmie Åkessons fullspäckade schema hindrade honom att stanna kvar och svara på frågor efter torgmötet i Norrtälje. Men partiets stabschef Linus Bylund tog sig tiden och han var nöjd att så många faktiskt kom till mötet trots att det var tidigt på dagen.

Han säger att han inte vet om media gör partiet en tjänst eller inte genom att hitta och lyfta fram de medlemmar som strider mot partiets egna värderingar.