Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Jägare dömd till fängelse

Varning för starka bilder! Fälls för grovt jakthäleri, men frias för djurplågeri. Se filmen där han avlivar en havsörn.

Den 50-årige jägaren, som NT har skrivit om tidigare, döms till tio månaders fängelse för jakthäleri och dessutom olaga hot mot en före detta sambo.

Mannen är en erfaren jägare och bosatt i Norrtälje kommun. En omfattande polisutredning mot honom tog sin början efter att hans ex-fru i februari förra året anmälde honom för att ha riktat ett gevär mot henne. Vapenhotet föregicks av en lång och infekterad konflikt om vårdnad av barn och bodelning.

Kvinnan har berättat att hon satt på trappen utanför sitt hus och pratade i telefon då mannen dök upp framför henne och riktade ett gevär mot hennes huvud.

Kvinnan lyckades ta sig in och larma polisen som snabbt var på plats. Mannen anträffades strax efteråt i sin bil vid sin bostad, fyra kilometer från kvinnans hem. I baksätet på bilen hittade polisen ett laddat gevär.

I efterföljande polisförhör hävdade kvinnan att hennes ex-man då och då ägnat sig åt tjuvjakt vilket fick polisen att besluta om en husrannsakan i hans bostad.

I en kökssoffa hos mannen hittade polisen två omärkta lodjursskinn och i en frysbox i mannens källare låg en död havsörn.

Enligt ex-frun var det mannen som hade skjutit både lodjuren och örnen. Enligt anklagelserna hade han även tjuvskjutit en älg på sina marker.

När ärendet gick till domstol i höstas stod mannen åtalad för grova jaktbrott, grovt jakthäleri och djurplågeri genom att hetsa sina hundar mot en havsörn medan den ännu levde.

Bland bevisen som, enligt polis och åklagare, skulle fälla mannen fanns flera bilder där mannen poserar med vapen och döda djur.

Under rättegången visades även en mobilfilm där mannen syns hetsa sina hundar mot havsörnen.

Mannen har själv nekat till att ha skjutit något av djuren. Han hävdar att han hittade örnen skjuten i skogen och att han bestämde sig för att träna sina hundar mot den då han trodde att den redan var död.

Gällande älgen säger han att det är någon annan som skjutit den och gällande lodjursskinnen menar han att de inte ens är hans – utan tillhör hans ex-fru.

Enligt Norrtälje tingsrätt har åklagaren inte heller lyckats bevisa att mannen skjutit något av djuren och han frias därför från de grova jaktbrotten.

Rätten litar också på mannen utsago om örnen och friar honom från djurplågeri. Däremot anser rätten att han, som erfaren jägare, borde ha tagit kontakt med ansvariga myndigheter i stället för att ta hem örnen och att han måste insett att de omärkta lodjursskinnen åtkommits genom någon form av jaktbrott.

Mannen döms därför till tio månaders fängelse för olaga hot mot sin ex-fru och två fall av grovt jakthäleri. Han ska även betala sin ex-fru 10 000 kronor i skadestånd. Domen kan överklagas senast den 24 februari.