Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Inreseförbud införs för utländska medborgare utan negativt covid-test

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Regeringen har beslutat om inreseförbud för alla utlänningar utan negativt covidtest, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

Följ senaste nytt, se sändningen från Expressen TV här:

Testet får vara max 48 timmar gammal och gäller utländska medborgare över 18 år. Det innebär att det numera är inreseförbud från samtliga länder, om en person inte testats negativt för covid-19.

Personer under 18 år, personer som bor i Sverige samt personer som har trängande familjeskäl undantas dock från de nya reglerna.

Bestämmelserna gäller från 6 februari till 31 mars.

På pressträffen slog statsministern också fast att spridningen av den brittiska mutationen ökar.

– De nya virusvarianterna är oroväckande, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en digital pressträff.

En stort ansvar kommer att vila på polismyndigheten att kontrollera så att reglerna efterföljs.

– Det är avsevärda resurser som går till det här, sa rikspolischef Anders Thornberg och meddelade att det som man möjligtvis kommer att behöva dra ned på är brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder.

Beslutet om de nya reglerna har tagits på begäran av Folkhälsomyndigheten. Orsaken är oro för att nya virusmutationer ska spridas i Sverige.

För närvarande råder redan inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige för utländska medborgare från alla länder utanför EU/EES samt från Danmark och Norge. Dagens beslut innebär att att även alla EU och EES-medborgare omfattas, till exempel finländare, om de saknar intyg på negativt covidtest.