Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här möts svenska och slovenska elever

Klass 9B på Roslagsskolan fick fint besök från slovenska skolungdomar.

Roslagsskolan har fått finbesök från Slovenien. Under en intensiv och händelserik höstvecka har slovenska skolungdomar lärt känna elever i klass 9B.

– Jag hade fått höra att det skulle vara så kallt i Sverige, men jag håller inte med. Det är ungefär som hemma, säger 14-åriga Breda Hribernik.

Hon och de andra eleverna från skolan Jozeta Krajca har haft minst sagt tur med vädret, även om sommarvärmen är på väg bort och dimma och dis omger Roslagsskolan i slutet på deras vistelse.

– Ett par ord svenska har jag lärt mig: ”tja” och ”hejdå”, berättar Breda stolt.

Språkprojektet inleddes på initiativ av svensk-slovenska föreningen och klassläraren Stellan Larsson nappade direkt.

– Eleverna har kommit nära varandra och fått öva sig mycket på att tala engelska, säger Stellan Larsson som vill få sina elever att se hela Europa som ett framtida arbetsfält.

Den 23 september åker roslagsklassen till Slovenien, då de ska besöka sina nyfunna vänner. Rektorn Anita Ivančič lovar bjuda på spännande upplevelser.

– Vi kommer bland annat att visa dem det som anses vara världens vackraste grotta och vi kommer också ta med dem till ett närbeläget slott. Och så blir det en heldagstur i Ljubljana, berättar hon.