Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här läser John Ajvide Lindqvist nya boken

En campingplats på Rådmansö är spelplats för John Ajvide Lindqvists nya roman. Där låter han skräcken breda ut sig till tonerna av Peter Himmelstrand.

En campingplats med sina husvagnar, utemöbler, pelargoner och klotgrillar. Några schlagerlåtar av Peter Himmelstrand. Hur idylliskt som helst, eller hur?

Å andra sidan kan en campingplats förvandlas till en bild av helvetet. Eller möjligen skärselden.

Det är vad som händer när Rådmansös skräckförfattare John Ajvide Lindqvist sätter tänderna i ämnet i sin nya roman Himmelstrand. Där vaknar husvagnsfamiljerna plötsligt till en värld, där tomheten breder ut sig. Campingplatsen är borta. Allt som finns kvar runt dem är en kortklippt gräsmatta, som sträcker ut sig i det oändliga.

– Boken bygger på en serie idéer som länkats samman genom åren, säger John Ajvide Lindqvist.

En av dem handlade om husvagnsklubbar som förflyttar sig mellan olika platser. En annan om det där onaturligt välklippta gräset.

– Det är något otäckt med det, säger han.

Visst är det. I alla fall när John Ajvide Lindqvist låter gräsmattan bli en bild av tomheten. Han är bra på att låta skräcken tassa in i vardagen, slå sig ner på en campingstol och kavla upp ärmarna.

Sedan kan vad som helst hända. Som att egendomliga varelser plötsligt dyker upp vid horisonten. Eller att radion enbart spelar låtar av Peter Himmelstrand, textförfattaren bakom många av 1960-talets populära schlagertitlar.

– Jag gillar hans musik jättemycket och den passade in i den här miljön, säger John Ajvide Lindqvist.

– Vi köpte några skivor med Svensktoppsklassiker på en mack en gång. När jag började lyssna var det ett gäng låtar jag gillade mer än andra, det var nästan alltid Peter Himmelstrand som skrivit dem, fortsätter han.

Under arbetet med boken sökte han efter information om journalisten och textförfattaren Peter Himmelstrand,som gick bort 1999. Han hittade nästan ingenting.

– Jag är förvånad över att så lite har skrivits om honom.

Nej, bokens campingplats är ingen idyll. Och det är ingen slump att just de här tio personerna förts till den tomma plats, där de möter sig själva och sina skuggor.

I inledningen till boken skriver John Ajvide Lindqvist att det handlar om de brister de bär på.

– Alla bär på en brist eller ett tomrum som är så aktivt att det briserar och flyttar dem dit, säger han.

Här finns den koleriske Donald och hans fru Majvor, som drömmer om James Stewart, och paret Peter och Isabelle med dottern Molly, som visar sig vara något helt annat än ett vanligt barn.

Här finns också bönderna Olof och Lennart, som presenterar sig med frasen ”tänk på centerledare” och har döpt sin katt till Maud. Två tålmodiga själar som skapat en ömsint gemenskap, som skulle kunna kallas kärlek.

– Jag hade ett minne av två män jag sett tillsammans på Kreta. Det fanns så mycket ömhet och närhet mellan dem, det ville jag ha med någonstans.

Himmelstrand, som delvis utspelar sig på Rådmansö, bjuder på övernaturliga inslag, otäcka scener, blinkningar till Samuel Beckett och rejäla doser slafs och blod.

– Jo, det är väldigt dystert. Det blir så när jag skriver, jag kan inte hjälpa det. Jag måste hålla mig själv glad och tillfreds, då släpper jag fram det här, säger John Ajvide Lindqvist och ser förtjust ut.

Till sist mynnar berättelsen ut i en både sorgsen och vacker scen, där kärnan är att vara rädda om våra nära och kära, så länge vi har varandra.

– Kärleken frälser. Jag har inget budskap, men det är min egen djupt kända övertygelse. Även om människor är hemska mot varandra i mina böcker är berättelserna ändå inte så dystra, eftersom det här också finns där.