Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här lär sig hundar att jaga vildsvin

Hundar måste få träna om de och bytet ska slippa skador och onödigt lidande. I ett nystartat träningshägn i Almunge kommer varken hund eller gris till skada.

Här kan du se ett bildalbum från övningen!

Antalet vildsvin i Roslagen ställer till problem och stammen måste minskas. Men jakt kräver tränade hundar. Därför har Klas Henriksson, Söderbykarl, och kompanjonen Johan Eklöf startat företaget Roslagens jakt och vilt som erbjuder hundägare möjlighet att träna sin hund i vildsvinsjakt i så ordnade och ofarliga former som möjligt. Hundarna får alltid starta i nybörjarhägnet.

– Här kan vi se hur långt i utvecklingen den kommit. Vi vill inte ha hundar som är för unga eller för aggressiva. Det är dessa som blir skadade eller i värsta fall dödade. Fast det krävs ändå mod att närma sig ett vildsvin, säger Johan Eklöf.

Han har öppnat grindarna till ett av vildsvinshägnen. Vi pulsar i den decimeterdjupa lössnön förbi en foderstation och snirklar oss vidare mellan stock och sten upp på en liten granklädd kulle. Där står Ulf Wikström, Väddö, bakom en gran. Det är hans son Andreas hund Valle som vi hör skälla i bakgrunden. Valle, sju år, är en sibirisk laika och har jagat vildsvin tidigare. Men han har blivit rädd efter att han fått en rejäl smäll av en galt. Nu ska de se om skadan går att reparera.

De två grisarna i hägnet är drygt ett år.

– Större grisar kan man inte ha för sedan utvecklar de betar som kan skada hundarna, förklarar Johan Eklöf som sedan snabbt avbryter förklaringen.

– Där är de, viskar han.

En svart skugga passerar förbi mellan granstammarna 50 meter bort. Några meter efter kommer Valle. Så hör vi hur drevet stannar upp.

– Den jagade grisen markerar att du får komma hit men inte längre, tror Klas Henriksson som dykt upp mellan stammarna.

Det är tyst en stund. Så plötsligt prasslar det till bara några meter bort. Valle har drivit grisen mot oss – rakt mot oss! Mindre än en meter framför mina fötter ändrar den riktning, gör en gir åt vänster och försvinner med Valle efter sig nerför sluttningen igen. Puh, tur att jag inte hoppade åt sidan, då hade den sprungit omkull mig, tänker jag.

– Det här var de lugnaste grabbarna. Vi har placerat dem här för att vi ska ha ett nybörjarhägn, säger Klas Henriksson som konstaterar att det är nyttigt för hunden.

– Den behöver få positiva upplevelser av gris igen.

Valle verkar tycka att det är roligt att springa efter och grisarna ser också ut att ta allt med ro. De ser faktiskt ut som att de turas om att låta sig jagas.

– I nästa hägn är grisarna tuffare och reagerar mera som riktigt vilda grisar. Där är hägnet också större så att hunden får jobba mera med söket, säger Klas Henriksson som tror att nu är Valle är redo för tuffare tag i nästa hägn.