Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här finns inget att vara rädd för

Stenkastning mot polis och annan uniformerad personal ska till varje pris undvikas. Räddningstjänst och polis bjöd därför in 260 nyanlända skolungdomar till möte.

Räddningstjänsten i Norrtälje har skapat en tradition att tillsammans med polisen bjuda in skolungdomar för att prata om sina arbetsuppgifter, lagar och regler samt undervisa i brandsäkerhet och livräddning.

Samtidigt informerar Ung Fritid om sin verksamhet och för diskussioner om värderingar, alkohol och tobak.

770 elever från årskurs åtta deltog i år. Förra året provade man också att ha särskilda möten med språkklasser.

– Vi var helt lyriska efteråt, säger Carola Wiklund vid Norrtäljepolisen.

Därför fick alla ungdomar med bakgrund som asylsökande, ofta ensamkommande, specialanpassade dagar i år. Koordinatorn Gun Björk som ansvarar för skolutbildning inom Räddningstjänsten kunde räkna in 180 deltagare av 260 anmälda.

Carola Wiklund menar att ungdomar som kan ha med sig dåliga erfarenheter av hur de bemöts av uniformerad personal är särskilt viktiga att få träffa.

– Det blir ett annorlunda möte med dessa ungdomar. De har helt andra erfarenheter och funderar inte som svenska ungdomar.

Polisen visar bland annat bilder på uniformsyrken.

– En av de första frågorna brukar vara vad militären får göra, säger Carola Wiklund.

En annan vanlig fråga är relationen till ordningsvakter.

– Jag brukar säga att de måste gilla läget och jämför med gult kort på fotbollsplanen. Även om man inte håller med så ska man göra som de säger. Det är viktigt att veta när skojet övergår till ett nej.

Att gilla läget är ett av flera uttryck som är givna för den som är uppväxt med det svenska språket. Men tolkningsfrågor är svåra att kommunicera ibland. Vad menas till exempel med att någonting är coolt?

Jakob Elbrant från Ung Fritid påpekar att det inte är lätt att förklara sådana begrepp i samband med frågor om till exempel rökning och alkohol ens med kroppsspråk.

När brandmannen Peter Holmqvist går igenom hjärt-lungräddning kan starka känslor uppstå.

– En elev förklarade att om hans far fick hjärtstopp och han misslyckades med ett återupplivningsförsök så skulle han anklagas för att ha dödat sin pappa. Då får vi förklara att här vill vi att man försöker, även om det ofta misslyckas.

Initiativet lär återkomma nästa år.

– Den stora tanken med att köra detta med språkintroduktionselever är att vi ska undvika stenkastningen och få dem att förstå att vi finns här för dem, säger Gun Björk.

Läs också: "Det är stor skillnad på poliser"