Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Groddjur stoppar hamnprojekt

APRILSKÄMT 2016. Hela hamnprojektet stoppas med omedelbar verkan efter att salamandrar upptäckts i området.

Beskedet nådde NT sent på torsdagskvällen. Kommunen måste nu återställa platsen – annars riskerar man stora bötesbelopp.

Beskedet kommer som en chock för kommunens byggherrar, politiker och alla inblandade i det påkostade hamnprojektet.

Länsstyrelsen stoppar bygget med omedelbar verkan eftersom man misstänker att hela hamnområdet är ett fortplantningsområde för den fridlysta arten.

– Jag är inte förvånad. Det här är en art som finns upptagen på EU:s habitatdirektiv som en särskilt skyddsvärd art. Lagstiftningen är väldigt sträng och man kan inte få dispens, säger Claes Andrén, professor i bevarendebiologi vid Göteborgs universitet och en av landets främsta groddjursexperter.

Kommunen måste nu återställa hamnen i sin helhet – och det snabbt. Eftersom den större vattensalamandern lägger sina ägg i april är situationen alarmerande, enligt källor med insyn i ärendet.

– Även om det här är en motgång för byggherren så kommer ändå naturvården att gå segrande ut det här, säger Claes Andrén.

Det är inte första gången ett byggprojekt stoppas av salamandrar. Arten var nära att sätta stopp för Norrtäljes nya badhus 2012. Den här gången kan dock inte mycket rädda byggprojektet. Idén om en ny stadsdel i Norrtälje tycks stanna vid just en idé.

NT sökte i går kväll ansvariga på kommunen och byggherrarna, som satt i krismöte.