Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Full gas på tjejernas egna racingdag

Krutcupen racing arrangerar med jämna mellan tjej-racing där tjejer i alla åldrar får lära sig mer om bilkörning. Och samtidigt ha väldigt roligt.

Annons

När Krutcupen Racing i söndags arrangerade sin speciella dag för enbart tjejer hade 39 kvinnor slutit upp. De äldsta var över 70 år och de yngsta hade inte ens fyllt 15.

– Det var min pappa som anmälde mig till det här, säger snart 15-åriga Karin Eriksson som hade tagit med sig kompisen Bonnie Röös från Katrineholm.

Hon fyller snart 16 och får då börja övningsköra.

– Det här är ju jättebra träning inför det, säger Bonnie medan hon väntar på att få prova backning med släp.

Under dagen får tjejerna göra en rad olika övningar. Bland annat träna fickparkering, köra teknikbana och blindkörning. De senare innebär att du som förare inte ser nånting alls utan måste förlita dig helt på kamratens instruktioner.

– Det var lite lurigt, det är svårt att veta hur mycket man ska svänga när den bredvid säger till, säger Malin Barr-Anell som var med på evenemanget för första gången.

Hennes kompis, Anna Carlsson, har lite mer rutin då hon bland annat varit med och tävlat i Krutcupen.

– Vi är ett gäng tjejer som brukar köra tillsammans, berättar Anna som också ser fram emot bankörningen mest den här dagen.

Ute på själva motorstadion får tjejerna instruktioner av en som verkligen kan racing. Annie Seel är en av Sveriges mest meriterade motorcykel- och rallyförare och har bland annat deltagit i Dakarrallyt flera gånger.

– Det här är ett jättebra sätt att lära sig mer om bilkörning och det blir lättare att ta för sig när det bara är tjejer närvarande, säger Annie Seel som alltid brukar vara instruktör vid tjej-racingen.

På banan tränas det bland annat tvära inbromsningar och kurvtagningsteknik och övningarna faller verkligen Rebecka Nordberg och Linnea Pettersson i smaken.

Båda kommer från motorintresserade familjer och Rebecka fick dagen som en present av sin pojkvän medan Linnea går kursen tillsammans med sin mamma.

– Det roligast är när man får komma ut på banan och trycka på, säger Rebecka.

När tjejerna har fått göra alla övningar och inspekterat banan är det dags för dagens sista punkt. Ett race på banan.

Initiativtagaren till Krutcupen Hasse Söderström ger tjejerna förutsättningarna innan de ger sig i väg.

– Det blir lätt att få tävlingsdjävulen i sig när man får på sig hjälmen och rullar ut på banan, säger han.

Hasse säger att syftet med de speciella tjejdagarna i förlängningen är att locka fler tjejer till motorstadion.

– Det är kul att vi lyckas locka folk i så olika åldrar och från olika platser i landet. Man blir verkligen glad när man ser hur roligt de har tillsammans, säger Hasse Söderström.

Nästa tjej race äger rum den 14 maj.