Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Delfinshow i Grisslehamn

"Det är extremt ovanligt" säger biologen Anna Roos. Anna Eiselt fångade delfinerna på film, som du kan se här.

– Vi var ute och kollade på dem till och från mellan klockan nio och tolv, säger Anna Eiselt, som lyckades fånga delfiner på bild med sin kamera.

– Det var troligtvis två, kanske tre. Först var de inne i hamnen, men när tio-färjan skulle avgå flyttade de på sig, berättar Anna Eiselt för Norrtelje Tidning.

Först trodde hon att det var tumlare, men efter att ha pratat med fiskare i hamnen blev hon allt mer övertygad om att det var delfiner.

Det bekräftades senare av Naturhistoriska riksmuseet, som tillsammans med kollegor på Åland tittat på bilder från Grisslehamn. Det var minst två så kallade flasknosdelfiner på bilderna.

Hur vanligt är det med att delfiner kommer så här pass långt norrut i Östersjön?

– Det är jätteovanligt med två delfiner, det är extremt ovanligt. Jag vet inte om jag någonsin hört talas om detta, säger Anna Roos, biolog och intendent vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

På eftermiddagen visade sig delfinerna igen, men när färjan kom in vid 15-tiden flyttade de på sig igen.

Läs intervju med forskare: Delfiner klarar sig inte i Östersjön

Vittne berättar: "Ingen skulle tro att jag sett delfiner"