Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Dags för julkalender med scener från Roslagen

Delar av SVT:s julkalender med Historieätarna har spelats in på Färsna gård, Pythagoras och Barnens ö.

På en av årets varmaste dagar pågår en filminspelning på Färsna gård.

– Man måste visa vem som är boss! skriker Melvin, en kille i tiorsåldern som försöker få geten Holger att gå åt rätt håll.

Melvin är klädd i arbetskläder från sekelskiftet. Framför kameran får han sällskap av jämngamle Morris och Erik Haag, ett välbekant ansikte för många. Tillsammans spelar de statare, en sorts livegna bönder som fanns i Sverige under 1900-talets början.

Stekande sol och grönskande ängar är kanske inte det första man kommer att tänka på när man hör ordet Julkalender. Men Erik Haag förklarar att det var viktigt för programmet att få med scener från alla de fyra årstiderna.

– I det här avsnittet spelar vi ju till exempel statare. Då måste man få med hur det såg ut när statarna gick och plöjde åkrarna på somrarna.

Erik Haag är klädd i en tjock väst som ser varm ut. Men i övrigt trivs han bra på dagens inspelningsplats.

– Det känns fantastiskt att få komma ut hit. Vi möter så många entusiaster när vi är ute och filmar. De hjälper oss och kommer med idéer som vi ibland inte har tänkt på.

I Norrtälje heter en av entusiasterna Bengt Ericsson. Medan tv-teamet filmar en scen där Erik Haag och de två killarna slår en åker med liar, står Bengt vid sidan av tittar uppmärksamt på.

– Vad kallas det här nu igen? frågar Erik Haag mellan två tagningar och pekar på en bunt hö.

– Det är en hässja, säger Bengt och bokstaverar ordet.

Det är inte första gången som årets julkalender spelar in i Roslagen. Tidigare har man även använt sig av Pythagoras industrmuseum och Barnens ö.

– Det här är en historia som spänner över 1000 år, mellan 1015 till 2015. Vi har scener från många olika platser runtom i Sverige, säger regissören Karin af Klintberg.

Tidsspannet är alltså större nu än vad det har varit tidigare. Annars är det mycket som känns igen.

Precis som i de tidigare programmen kommer Erik Haag att vara programledare tillsammans med Lotta Lundgren. Och liksom förut kommer humor att blandas med folkbildning.

– Tittarna kommer lära sig minst en ny grej i varje avsnitt. Och det är ju 24 stycken, så de som ser alla kommer lära sig en hel del, säger Erik Haag.