Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Änglavakt när kran krossade segelbåt

Uppdaterad måndag. När lyftkranen föll mot segelbåten tog båtägaren ett livsavgörande beslut.– Att hoppa så långt ut i vattnet som möjligt. Jag höll ju på att få en hel lastbil i huvudet, säger han.

Det var på fredagskvällen som en kranbil välte och föll över kajen ner på en segelbåt som skulle sjösättas i Norrtäljes hamnbassäng. Både båt och bil sjönk snabbt till botten.

Allt bevittnades av mängder av Norrtäljebor som lagt ut sina picnic-filtar på gräsmattorna i Societetsparken på andra sidan hamnbassängen.

Båtägaren som befann sig på båten klarade sig mirakulöst. Han är fortfarande mycket chockad och vill inte framträda med namn. Han berättar ändå för Norrtelje Tidning hur han för en gång skull stod på båten när den skulle sjösättas.

– Det var ju dumt, men jag tänkte att den skulle ju bara lyftas i, säger han.

Först gick allt enligt regelboken. Kranföraren stod bredvid sin lastbil när han styrde lyftarmen med båtlasten från flaket och ut över vattnet. Då hörde båtägaren hur det brakade till.

– Jag hörde ett knakande och förstod att allt inte stod rätt till, så jag hoppade så långt jag kunde ut i vattnet, säger han.

När han var i vattnet hann han också se hur kranbilens lyftarm landade på hyttaket.

– Den slog sönder hela hytten, säger han.

Kranbilen hängde sedan och vickade på kajkanten några sekunder innan den kom efter och landade på båten.

– Båten följde med bilen ner i djupet.

Efter det kommer han inte ihåg något förrän han simmande tagit sig i land.

Räddningstjänst, ambulans och polis var snabbt på plats.

När de sett till att mannen var oskadd fokuserades det på saneringsarbetet.

Det beslutades också snabbt att bilen var en miljörisk där den låg på botten och att den måste bärgas direkt. Arbetet inleddes vid 21-tiden och var avslutat vid midnatt.

Endast skrotvärdet återstod då av kranbilen - en endast åtta år gammal volvolastbil med flak. Den har använts för att sjösätta hundratals båtar i Norrtälje hamn de senaste åren.

Däremot ansågs inte segelbåten utgöra någon miljörisk, enligt räddningstjänstens insatsledare.

Försäkringsbolaget kommer, enligt båtägaren, att ta ställning i dag måndag, till hur och när den ska bärgas.

Han berättar också att båten, en Linjett 30 som byggdes på Lundavarvet 1974, varit i familjens ägo sedan dess. Den var en av de första Linjetterna från Rosättra som såldes som byggsats.

Vad som orsakade olyckan är oklart, men enligt polisen var kranföraren mycket erfaren.

– Vi ser händelsen som en ren olycka, säger vakthavande befäl till Norrtelje Tidning.