Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: 15 nya miljarder till kommuner och regioner – ”Vi spränger nu 100 miljardersvallen i krispaket”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

20 miljarder ingår i regeringens krispaket till kommuner och regioner, varav 15 miljarder presenteras första gången på torsdagen.
– Det är det största krispaketet som någonsin presenterats för den här sektorn, säger Magdalena Andersson (S), finansminister.

LIVE-TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Regeringen kallade till presskonferens klockan 08.45 på torsdagen om budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Där presenterades statens senaste krispaket, nu till kommunerna och regionerna.

– Vårändringsbudgeten innehåller 20 miljarder i tillskott till kommuner och regioner, varav 15 miljarder är nya pengar som presenteras första gången här i dag, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet.

Av de 20 miljarderna blir 12,5 miljarder kronor permanenta anslagslösningar de närmaste åren.

70 procent av pengarna kommer att fördelas till kommunerna. Hur mycket som kommer varje kommun till del kommer att presenteras senare på torsdagen.

– Det här handlar om att värna de samhällsfunktioner som måste fungera trots kristid: skola, sjukvård, men även kollektivtrafik och annat, säger Emil Källström om det senaste krispaketet.

På pressträffen berättar Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson att staten också avsätter 12,5 miljarder för 2021.

– Vi spränger nu 100 miljardersvallen i krispaket, sammanfattar Magdalena Andersson.

På pressträffen deltar finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).