Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusende världsarvet klart

Okavangodeltat i Botswana är den tusende platsen som skrivs in på Unescos prestigefulla lista över världsarv. Palestina och Burma är andra länder som uppmärksammas i år.

Annons

I världens största inlandsdelta synkroniserar sig djurliv och växter med de årliga översvämningarna på ett unikt sätt, enligt Unesco. Okavangodeltat är ett av de senaste tilläggen bland världsarven, och gjorde att listan nu har fler än tusen platser över hela världen.

Objekt som upptas på listan ska passa i konventionens kriterier och ha "enastående universellt värde". I år diskuterade världsarvskommittén 36 nominerade platser. Battir i Palestina utsågs till ett världsarv, landskapet som ligger några kilometer sydväst om Jerusalem, mellan Nablus och Hebron, där familjer odlar vin och oliver på karaktäristiska stenterrasser. Man satte dessutom upp det på listan för världsarv i fara, med motiveringen att "landskapet har blivit sårbart på grund av påverkan från sociokulturella och geopolitiska förvandlingar som kan orsaka oåterkallelig skada på dess autenticitet".

Burmas första

I år får också Burma sin allra första plats med på listan, med lämningarna av Pyus uråldriga städer, i Irrawaddy. Andra tillskott är lerstaden Shahr-i-Sohkta i Iran och vinlandskap i Piemonte: Langhe-Roero och Monferrato. Grottan Grotte Chauvet Pont d'Arc i Frankrike lades också till, där några av världens äldsta målningar finns.

Handelsvägar i Anderna som genomkorsar Argentina, Chile, Bolivia, Colombia, Ecuador och Peru lades också till, liksom en 5 000 kilometer lång del av Sidenvägen, kallad Chang'an-Tianshan-korridoren.

För att se hela listan på de nya världsarven se:http://whc.unesco.org/en

Fakta/Världsarv

190 av Unescos medlemsländer har undertecknat Unescos Konvention om Skydd för Världens Kultur- och Naturarv från 1972, den så kallade världsarvskonventionen.