Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turisternas favorit i Sverige

Vill du semestra i Sverige? Då är Ishotellet och Strömma
Kanalbolag bland det bästa att göra. Nu är landets mest populära
upplevelser utsedda.

Ishotellet - det är Sveriges mest spännande upplevelse. I alla fall när utländska turister får tycka till. Det kalla hotellet i Jukkasjärvi får det internationella priset Trip Global Award, som delas ut av Rese- och Turistnäringen i Sverige. Tvåa kommer klassiska Vasamuseet. Tredjeplatsen delas av det nya Abba-museet och av Aurora Sky Station i Abisko, där man kan skåda norrskenet.

Men svenskarna har inte riktigt samma smak. De röstade i stället fram Strömma Kanalbolaget som bästa upplevelse.

-Skärgården är fortfarande något av en oupptäckt pärla för våra utländska besökare, medan Ishotellet återigen bekräftar sin ledande position som bästa upplevelse med nya satsningar och produkter, säger Jan Lundin, vd för Rese- och Turistnäringen i Sverige.

Urvalsprocessen har genomförts på åtta viktiga utlandsmarknader för Sverige: Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Kina, USA och Ryssland. Svenskarnas röst har man fått genom omröstningar via Aftonbladets webbsida med totalt 16 000 röster.

Uppmärksammades internationellt

Ishotellet fick nyligen uppmärksamhet i utländska medier när det framkom att det - sina väggar av is till trots - måste skaffa brandvarnare. Enligt nya regler från myndigheten Boverket måste också byggnader som är gjorda av fruset vatten ha brandvarnare. Hotellet öppnade den 6 december i år.

Här är resultaten av omröstningarna.

Internationella röster:

1. Ishotellet

2. Vasamuseet

3. ABBA-museet (delad tredjeplats)

3. Aurora Sky Station i Abisko (delad tredjeplats)

4. Skansen

5. Astrid Lindgrens värld

6. Strömma Kanalbolagets skärgårdsturer

7. Säfsen Resort

Svenskarnas röst:

1. Strömma Kanalbolagets skärgårdsupplevelser

2. ABBA-museet

3. Ishotellet i Jukkasjärvi

4. STF Aurora Sky Station i Abisko

5. Astrid Lindgrens värld, Vimmerby

6. Vasamuseet

7. Skansen