Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turisterna sviker Madrid

Spanien är det mest populära landet att resa till bland
svenskar. Men i Madrid minskar antalet internationella besökare
nu.

Spanien står högt upp på listorna när reseföretagen redovisar de mest populära länderna att resa till. Men i landets huvudstad är trenden den motsatta. De åtta första månaderna av 2013 har besökarantalet sjunkit med 7,7 procent jämfört med förra året - till 2,76 miljoner. Under augusti månad föll besöksantalet med hela 22 procent, skriver The Telegraph.

Under augusti var Barcelonas flygplats landets mest trafikerade flygplats, eftersom antal passagerare som flög från Barajas flygplats i Madrid minskade drastiskt, enligt siffror från organisationen Airports Council International. Hotellen hade det också svårt, med bara 47,5 procents beläggning i augusti.

Färre budgetflyg

En anledning till att turisterna nu sviker Madrid kan vara att två av Europas största så kallade budgetresebolag har dragit ned på antalet avgångar till och från staden, Easy Jet och Ryanair. Företagen tog beslutet efter att landet höjt skatten på flygresor.

Representanter för staden tror att en annan anledning till besökarminskningen är att man misslyckats med att utveckla Madrid som varumärke.

-Det fundamentala problemet är att Madrid saknar den internationella image som Barcelona har, sade generalsekreteraren i Madrids hotellägares förening.

Men nu har staden en plan för att snabbt öka antalet besökare igen. Man ska bland annat göra mer reklam för Madrid i en rad olika länder. Planer finns också på att ett nytt budgetflygbolag ska få sin bas i Madrid.