Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunnbrödsmannen dömd till vård

En 50-årig man har svårt med impulskontrollen. Nu har han dömts till vård efter att ha riktat grova hot mot poliser och en busschaufför.

Han har dömts till skyddstillsyn och vård på behandlingshem i minst ett år för en lång rad olika brott, bland annat olaga hot och grov stöld.

I somras hotade mannen en busschaufför med stryk när han nekades en gratisresa till Hallstavik. När han ombads att kliva av kastade han en medhavd tunnbrödsrulle mot bussen.

I november uttalade mannen målande dödshot mot två poliser och en arrestvakt som omhändertagit honom sedan han, kraftigt berusad, sparkat sönder porten till ett hyreshus i Hallstavik.

Poliserna och arrestvakten tilldöms även vardera 5 000 kronor i skadestånd då hoten som mannen uttalat, enligt rätten, har gått klart över gränsen för vad de har att tåla i sitt yrke.

I februari stals ett 200 kilos vapenskåp och fem jaktvapen vid ett inbrott i Hallstavik. Tre av vapnen återfanns kort efteråt i 50-åringens källare. Två av vapnen och vapenskåpet är fortfarande borta.

En man som stod medåtalad för vapenstölden frias på den punkten men döms till böter för olovlig körning och narkotikabrott.

I domen framgår att 50-åringen missbrukar droger och att han har psykiska problem med ADHD och åtföljande bristande impulskontroll. Hade han fått fängelse i stället för vård hade straffet blivit tio månader.