Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung kritik mot Norrtäljeanstalten

Tung kritik riktas mot Norrtäljeanstalten efter NT:s avslöjande om att en ung man ska ha hållits frihetsberövad under närmast tortyrliknande former.

Kritiken kommer både från den egna personalen och från Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Förskräckligt. Det är oerhört upprörande – och kan vara ett direkt tjänstefel, säger Jerzy Sarnecki när NT når honom per telefon.

Kriminalvårdens omfattande satsning på den yttre säkerheten under de senaste tio åren har gjort att annat delvis blivit lidande, enligt Sarnecki. Han har länge befarat att just en sådan här händelse skulle inträffa.

– Man har varit helt besatt av denna gigantiska satsning på säkerhet och detta skapar en risk att man försummar den humanitära behandlingen. En alltmer hermetiskt tillsluten miljö ökar också risken för den här typen av övergrepp som ni beskriver, säger Sarnecki när han får höra talas om bakgrunden till fallet.

Även från den egna personalen riktas allvarlig kritik mot anstaltsledningen vad gäller villkoren för både anställda och interner. Markus Lundqvist, kriminalvårdare vid Norrtäljeanstalten, är djupt bekymrad över behandlingen som den 20-årige internen ska ha utsatts för.

– Det finns ju lagar och regler för sånt här. Det är hur tydligt som helst, det står skrivet i eldskrift men efterlevs inte, säger Lundqvist.

Han har även tidigare riktat kritik mot hur verksamheten bedrivs, utan att något hänt.

– Det jag är kritisk mot är den hierarkiska ordningen och hur det fungerar på säkerhetssidan. Utbildningen av personalen är ur säkerhetssynpunkt otillräcklig.

Markus Lundqvist förstod med en gång att hans kritik av systemet skulle kunna få obehagliga konsekvenser för honom själv, ändå tvekade han inte att agera ”visselblåsare”.

– För mig handlar det här om alla människors lika värde. Det är något som jag har blivit uppfostrad med, och att fel och brister ska ifrågasättas, säger han.

Jerzy Sarnecki oroas över följderna om det visar sig att det förekommer fler händelser liknande den som nu uppdagats på Norrtäljeanstalten:

– Den vård som vi i Sverige kunnat vara så stolta över, den som varit besjälad av humanitära insatser, kan vara i fara. Om interner bestraffas under tortyrliknande former är det något som tidigare varit helt främmande för svensk kriminalvård. Det påverkar Sveriges anseende.