Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tullstationen i Kapellskär stängs

Tullverket lämnar Kapellskär. Vikande kundunderlag och sparkrav ligger bakom beslutet.

Tullverkets klareringsexpedition i Kapellskär stänger 26 april nästa år. I samma veva går tre av verkets fyra anställda i hamnen i pension. Allt fler företag klarar klareringen av gods på egen hand enligt Birgitta Hylten-Cavallius, chef för Tullverkets kompetenscentrum klarering. I dag deklarerar 98 procent av kunderna sina varor elektroniskt, enligt henne.

– Som statlig myndighet har vi krav på oss att använda våra resurser så effektivt som möjligt. När ärendemängden minskar drastiskt är det inte försvarbart att hålla expeditionen i Kapellskär öppen, säger Hylten-Cavallius.

Även klareringen vid Landvetter utanför Göteborg läggs ned i vår. Brottsbekämpningen där och i Kapellskär blir dock kvar i form av mobila patruller. De resurser som frigörs ska Tullverket lägga på att bygga nya datasystem för elektronisk uppgiftsinlämning. EU:s nya gemensamma lagstiftning på tullområdet kräver att allt informationsutbyte mellan tullen och näringslivet ska ske elektroniskt 2020.

Hamnledningen och rederierna i Kapellskär kritiserar beslutet att stänga. De flaggar för sämre service och ökad miljöpåverkan. Kunder som behöver hjälp med klareringen tvingas i framtiden åka till Arlanda, vilket innebär tunga transporter på väg 77.

– Det är bara ett begränsat antal kunder som berörs av förändringen. Vi ska föra en dialog med dem och försöka hitta bra lösningar, säger Birgitta Hylten-Cavallius.