Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tullen i Kapellskär hotas av stängning

Tullverket måste spara pengar och ser över klareringsstyrkan.

Annons

För fem år sedan räddades tulljobben i Kapellskär kvar sedan Luftfartsverket, Norrtälje kommun och lokala handelskammaren rutit ifrån. Nu vilar nya hot över verksamheten. Samtliga fyra tullklarerare som är stationerade i hamnen går i pension fram till våren och ersätts sannolikt inte.

– Vi ser över organisationen och fattar beslut i slutet av november, säger Birgitta Hyltén-Cavallius, chef för Tullverkets kompetenscentrum klarering.

EU:s nya tullagstiftning innebär skärpta krav på elektronisk uppgiftslämning. Tullverket måste investera tid och pengar i nya datasystem och därmed dra in resurser på andra håll.

– Dessutom ser vi att behoven minskar på våra stationer. Allt fler företag sköter klareringen av gods på egen hand, säger Birgitta Hyltén-Cavallius.

Hamnledningen och rederierna är kritiska till Tullverkets planer. Sämre service och minskad godstrafik blir effekten, anser de.

Den utgående trafiken till Ryssland måste klareras av tullpersonal. De kunderna blir tvungna att uppsöka Arlanda eller Stockholm om Kapellskär stänger, enligt Mats Öhman, operativ chef på Finnlink i Kapellskär.

– Arlanda vill inte ha mer lastbilstrafik. Tunga transporter på väg 77 över Rimbo innebär dessutom påfrestningar på både miljön och säkerheten, säger han.