Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tullberg med siktet inställt på pallen i VM

Till helgen väntar karriärens största uppgift för stjärnskottet Marcus Tullberg. 14-åringen representerar Sverige i juniorklassen när VM i engelsk sporting avgörs i brittiska Churcill. – Jag siktar på att ta en pallplats, säger Rialasonen.

Marcus Tullberg har en talang utöver det vanliga för lerduveskytte och utvecklingskurvan har varit spikrak sedan debuten som 11-åring. Blott 14 år gammal har han redan gjort sig ett namn i sporting-Sverige och han tillhör eliten i sin åldersklass (upp till 20 år) i både fitasc sporting och i engelsk.

Nu väntar hans första landslagsuppdrag när han i helgen ska representera Sverige i VM i engelsk sporting.

– Det blir den största tävlingen i karriären hittills för mig och det ska bli kul, säger Marcus.

NT-sporten träffade Marcus och pappa Sven-Olov under en träning på hemmabanan i Järsö där Roslagens Jaktskytteklubb håller till. En sista finputsning på formen innan avresan mot England.

– Formen är ganska bra, men det gick lite sämre i SM senast, säger Marcus

– Jag tror han är lite sliten efter allt tävlande samtidigt som han växer väldigt mycket just nu. Så efter den här träningen blir det att vila sig i form för Marcus, säger Sven-Olov som själv är en duktig skytt och fungerar som tränare för Marcus.

Den sämre insatsen i SM var förhoppningsvis bara en parentes under en annars strålande säsong, där Marcus hävdat sig mot flera av landets bästa seniorer i den nästa högsta klassen A i Mälarcupen.

– Marcus har skjutit väldigt jämnt och bra under hela året egentligen., säger Sven-Olov.

Marcus har tidigare tävlat i länder som Ungern och Tjeckien och har trots sin unga ålder redan en mästerskapsrutin som inger respekt. Han har gjort två EM i fitasc med en 12:e plats som bäst.

Nu bär det alltså av till Storbritannien och sportings hemvist.

– Det är första gången jag ska tävla i England, säger Marcus.

– Sporting är mycket större i England och under tävlingarna följer publiken med på varje station. Så det blir lite annorlunda men den pressen klarar Marcus, säger Sven-Olov.

Vanligtvis när Marcus tävlar i juniorklass i Sverige möter han ungdomar upp till 20 år. Nu väntar motstånd upp till endast 16 år, men å andra sidan är det skyttar från hela världen som står för motståndet.

Coltklassen avgörs lördag och söndag med 100 duvor på 12 skjutstationer respektive dag.

– Det är tufft motstånd men jag siktar på att ta en pallplats, säger Marcus.

Marcus Tullberg och sporting

Född: 12 december 2001

Bor: Riala

Tävlar för: Roslagens Jaktskytteklubb.

Aktuell: En av fem uttagna skyttar i svenska landslaget som tävlar i VM i engelsk sporting. Landslagets enda tävlande i coltklassen (upp till 16 år). Tullberg tävlar lördag och söndag.

Sporting är en disciplin inom lerduveskytte som påminner om jaktskytte med skjutstationer i naturen. Lerduvorna kastas ut på olika sätt för att likna olika typer av jaktsituationer, till exempel lyftande änder, höga tornduvor, låga korsande och frångående duvor, inkommande duvor och även hoppande mål (rabbit).

I fitasc sporting skjuter de tävlande både singelduvor och dubbléer. I engelsk sporting enbart dubbléer.