Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tullaren som kroppat Björn Borg

Tullaren Olof Steen har träffat många kändisar i sitt jobb. Inför 65-årsdagen berättar han anekdoter från sitt jobb.

Alla som har kroppat Björn Borg, upp med en hand! Ingen? Jo, där har vi en, före detta tullaren Olof Steen. På söndag den 29 september fyller han 65 år.

Saken var den att Olof Steen jobbade som tullare på Arlanda. Det här var under åren som den berömde tennisstjärnan Björn Borg var gift med italienska sångerskan Loredana.

– Jag bedömde att jag borde kroppa (kroppsvisitera) Björn Borg, säger Olof Steen. Det var inget krångel alls. Så han klädde av sig helt naken, men han hade inget otillåtet med sig.

Upprinnelsen till denna episod var att Olof Steen hade en bror som jobbade som tullare vid stora passagerarbåtar i Stockholm. Unge Olof valde samma bana, och jobbade med båten ”Jätten Finn” vid Stadsgården. År 1971 fick han möjlighet att jobba på Arlanda flygplats.

– Man fick se en hel del, berättar han. En väldigt proper kille kom från Frankfurt och jag undersökte hans portfölj. Där fanns fem stora flaskor femstjärnig konjak, vilket var helt otillåtet. Han bara skrattade urskuldande när jag beslagtog flaskorna, och menade att det där var väl inget märkvärdigt.

– Sex dagar senare, säger Olof Steen, står jag i samma position och samma kille kliver av ett plan och har en portfölj. Jag kollade honom nu också, och precis som förra gången hade han fem stora flaskor femstjärnig konjak. Jag hade på känn att han skulle försöka igen.

Olof Steen säger att tullaren utvecklar en intuition för vem som ska kollas.

– Man ser det framför allt på människans ansiktsuttryck, men också på kroppsspråket, säger han, och där kommer det in att ”den där fångar jag”. Man läser en människa på två sekunder. Så är det för dig också, som journalist som intervjuar folk.

En världsberömd person vars privatplan han visiterade i slutet av 1970-talet, var spanske sångaren Julio Iglesias. Planet stod på Ramp R, som var en specialramp.

– Jag skulle kolla om han hade otillåten mängd sprit i planet, men det hade han inte. Julio Iglesias hade ett ärr på ena kinden, och visade bara en sida av ansiktet när han pratade med mig.

– Han var hur trevlig som helst, tillägger Olof Steen. Vi pratade om lite av varje i 10-15 minuter.

Förutom tulljobbet har Olof Steen varit radiopratare i hyresgästföreningens lokalradio när han bodde i Märsta.

– Det var fantastiskt att sitta med ett mixerbord som var lika stort som mitt köksbord och dra i spakarna och intervjua folk i direktsändning, säger han. Jag intervjuade dem om husbyggen och om hur mycket de betalade i hyra.

– Det skulle vara väldigt roligt att köra med Radio Roslagen, tillägger han.