Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft läge för framtidens bönder

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Just nu är läget tufft för de svenska mjölk- och köttproducenterna. Möt Frida Olsson, 21, som ska ta över sin familjegård och se vad politikerna vill göra för de lokala producenterna i offentliga upphandlingar.

Annons

De svenska mjölk- och köttproducenterna arbetar i stark motvind. Konkurrensen från andra länder med billigare produkter har gjort det svenska lantbruket till en verksamhet på tillbakagång. Ändå är valet enkelt för Frida Olsson, 21. En dag ska hon ta över familjeföretaget.

– Jag älskar mitt jobb, och skulle inte kunna tänka mig att göra något annat. Men svenska bönder är less på att vara bäst i klassen och trött på att inte få ut något av det, säger Camilla Olsson på Öster Grytinge gård.

Camilla och hennes man Sten har drivit Öster Grytinge mjölkgård sedan 1986. I dag arbetar även dottern Frida i familjeföretaget. Hon har som ambition att en dag ta över. Men det är inte utan en viss oro för framtiden.

– Jag vill fortsätta med det här. Men det borde vara enklare. I dag är det långt mellan gårdarna och på så vis svårt att ta hjälp av varandra. Det har dessutom blivit mer teknik vilket gör det komplicerat att jobba extra på andra gårdar. Och även fast många säger att de vill äta svenskt så är det ofta ändå det billigaste alternativet som vinner, säger Frida Olsson.

Under loppet av en trettioårsperiod har antalet mjölkkor i Sverige mer än halverats och antalet företag med kor har minskat med drygt 80 procent. Det storskaliga har växt och de mindre producenterna har försvunnit. På Öster Grytinge gård vill man inte driva någon industri. Med de i dag 70 kossorna går det att skapa ett humant företag där man känner varje kossa till namnet.

– Jag hoppas att kunna hålla på tills pensionen, men jag är rädd att den svenska modellen inte kommer att hålla så länge till.

– Jag vill att den svenska djurskyddslagarna ska gälla men eftersom att ingen vill betala priset så är det svårt att konkurrera, säger Camilla Olsson.

Och det är konkurrensen från andra länder med billigare kött- och mejeripriser som är den enskilt största anledningen till att den svenska produktionen minskar. Trots ökad medvetenhet om både etiska och miljömässiga faktorer väljer många att handla importerat.

Sedan mitten av åttiotalet har produktionen av mjölk, smör, ost samt nöt- och fläskkött störtdykt – smörproduktionen med så mycket som 65 procent och mjölk och ost med 20 procent. Fläskproduktionen har minskat med 30 procent och nötproduktionen med 25 procent. Samtidigt har köttkonsumtionen i Sverige ökat med 40 procent.

– Ja det är en sån dubbelmoral. Det ska vara samma pris men inte samma förutsättningar. I Danmark och Tyskland ger man till exempel förebyggande antibiotika kontinuerligt till kalvar mot bland annat luftvägssjukdomar och diarre. I Sverige är det förbjudet, säger Camilla Olsson.

Det enda område som fortfarande växer i Sverige, och det rejält, är kycklingindustrin. På 25 år har den produktionen ökat med hela 114 procent.