Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff vår väntar pollenallergiker

Vartannat år brukar halterna av björkpollen vara höga. Och efter ett lugnt 2013 väntas det bli mycket besvärligare i år.

Björkpollensäsongen brukar dra i gång vid årsskiftet april-maj. Men blir det varmare en längre period kan det börja ännu tidigare.

2012 uppmättes väldigt höga halter av björkpollen, medan det förra året var betydligt mindre och således behagligare för alla allergiker.

Men nu väntas åter ett besvärligt år.

– Anledningen till den ökade intensiteten är att björken satsar på förökning ungefär vartannat år, säger Kerstin Alm Kübler, intendent på palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, där pollenutbredningen kartläggs.

Det varma vädret tidigare i vår gjorde att alblomningen var väldigt tidig.

– Alen hade i princip blommat över redan i slutet av mars. Därefter kommer alm och sälg innan det är dags för björk säger Kerstin Alm Kûbler.

Uppskattningar säger att ungefär var femte svensk lider av allergi. Ofta påverkar allergin ögon och luftvägar. Men alla drabbas inte av alla sorters pollen.

Gräspollen är dock en stor bov och drabbar hälften av alla med pollenbesvär.

– Vi har 100 olika arter av gräs och den säsongen varar från mitten av maj till september. Allra värst för gräsallergikerna brukar det vara kring midsommar, säger Kerstin Alm Kübler.

Naturhistoriska riksmuseet sammanställer varje år nivåerna av pollen runt om i Sverige. Nu har deras rapport fått en egen hemsida där man kan avläsa halter och risker för den närmsta tiden. På pollenrapporten.se kan du följa utvecklingen.