Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre gånger Kina

Självklart vill den som besöker Kina inte missa Kinesiska muren
eller Pekings uråldriga sevärdheter, men här finns mycket annat att
upptäcka. Trendspana i Shanghai, titta på pandor i Chengdu - och få
en skymt av Nordkorea i gränsstaden Dandong.

När vi landar i Peking ligger smogen tät och färgar månen grå. Trögflytande trafik gör resan från flygplatsen lång. Staden är stor och utspridd, så det gäller att ha tid att upptäcka den.

Några historiska höjdpunkter är Himmelska fridens torg, det gamla kejsarpalatset Förbjudna staden och en tur till Kinesiska muren. Många svenskar kommer hit för shoppingen. I stadens många jättevaruhus finns alla världens klädmärken. Men originalen är inte billigare här än hemma, snarare tvärtom.

Ett alternativ till gigantiska shoppinggallerior är de färgglada gränderna kring gatan Nanluogoxiang, Pekings "Söder" med barer, restauranger, design- och modebutiker, som är spännande att strosa runt i både dag- och kvällstid.

När resa hit: Bästa tiden att besöka huvudstaden är tidig höst, snarare än att utsätta sig för sommarens hetta eller vinterns kyla. Smogen är ofta värst på vintern.

Inspirerande Shanghai

Shanghai har en lång historia som handelsstad och bär mer spår av västerländska influenser än Peking. Här kan man sitta på en takterass högt över strandpromenaden "The Bund" och hänföras av utsikten över skyskraporna på andra sidan floden, eller trendspana i något av stadens många hippa kvarter.

På El Coctel, en flott cocktailbar med dunkel belysning på Yongfu lu, en av Shanghais bargator, träffar jag Johan Holmberg. Han drev tidigare Berns Salonger och har nu flera barer och restauranger i Shanghai, däribland El Coctel. Han gillar pulsen och vill inte återvända till Sverige.

- Shanghai är en stad som aldrig sover. Det öppnar nya krogar och barer varje dag, det är häftigt med utbudet och allt som händer. Vi har över 14 000 restauranger - här finns allt man kan tänka sig.

Ett av hans favoritområden är Tianzifang, ett gammalt område med vindlande gränder, små designbutiker, barer och kaféer.

När resa hit: Jämfört med Peking är luften i Shanghai mindre förorenad, och vädret är som behagligast under vår och höst.

Pandor och peppar

Västerut i Sichuanregionen ligger mångmiljonstaden Chengdu, där Volvo i fjol satte igång med biltillverkning. Chengdu anses trots sin storlek vara en av Kinas mest avslappnade städer. Under varma sommarkvällar fylls gatorna av människor som dansar, barn som badar i fontänerna och här finns otaliga så kallade hotpot-restauranger. Det smakrika Sichuan-köket, som anses vara den bästa maten i Kina, har sina rötter här, och den som provar kommer att känna av den bedövande Sichuanpepparn.

Men den främsta anledningen att ta sig till Chengdu är pandorna. Precis utanför staden finns en pandapark där de föds upp och lånas ut till zoon över hela världen. När jag besöker parken är det över 35 grader varmt och inga björnar syns till bland bambuträden i inhängnaderna, och guiderna sover middag. Till slut hittar jag en skylt där förklaringen finns - man måste gå in i pandornas luftkonditionerade hus och titta på dem. Där ligger de svartvita djuren och tar det lugnt - något som de tycks vara lika bra på som Chengduborna.

När resa hit: Chengdu är dimmigt och fuktigt året runt, den bästa tiden att besöka staden är på våren.

Broar till Nordkorea

Efter en kort inrikesresa norrut stiger jag ut på en fallfärdig flygplats. Snart invigs en ny, men den gamla är en ovanlig påminnelse om Kina innan skyskrapornas och bilarnas tid. Till Dandong reser många kineser för att få en glimt av Nordkorea, som liknar Kina som det såg ut för femtio år sedan.

Mitt hotell ligger med utsikt över "Broken bridge", en bro som bombades sönder under Koreakriget. Bredvid den finns en gammal tågbro, där det går långsamma godståg och lastbilar som fraktar varor från Kina över floden in i diktaturens fattiga Nordkorea. Bortom diset på andra sidan syns den nordkoreanska staden Sinuiji. I Dandong kan man ta båtturer längs nordkoreanska flodbanken, eller promenera på en del av Kinesiska muren där man har utsikt över den nordkoreanska landsbygden. Där går bönder och plogar med oxar, och längs gränsen syns militära vakttorn som spanar efter nordkoreaner som försöker fly.

När resa hit: Vintrarna är kalla så det är lämpligast att resa hit under sommarhalvåret.

Fakta/Kina

Allmänt

Kina är världens mest folkrika land med över 1,3 miljarderinvånare, och världens till ytan näst största land.Kommunistpartiet har styrt Kina sedan folkrepubliken bildades 1949.Kinas ekonomi är i dag världens näst största, och har växt snabbtsedan landet öppnade ekonomin mot omvärlden 1978.

Kommunikationer

Tunnelbana ett av de enklaste sätten att ta sig fram istorstäderna. Taxi är billigt, men det gäller att ha adressen ditman ska på kinesiska.

Valuta

Yuan renminbi. En yuan är cirka 1,10 kronor.

Prisnivå

Generellt är det billigare än i Sverige att äta och dricka. I Kinalämnar man ingen dricks, priserna på menyn är de som gäller. Falskakopior och kinesiska klädmärken kan vara billiga, men äktamärkesvaror är det ofta inte.

Äta

+Nordkoreansk restaurang. I Dandong ligger Pyongyang KoryoRestaurant, en nordkoreansk statligt ägd restaurang. I middageningår en dans- och musikuppvisning av nordkoreaner som arbetar iKina under en begränsad tid.

+Bedövande pepprigt i Chengdu. Ett måste för den som besökerChengdu är sichuansk hotpot, med bedövande sichuanpeppar. Glittrigaoch lyxiga barer finns i området Lan Kwai Fong. www.lkfchengdu.com+Svalkande basilikadrink. I Shanghai finns Sichuan Citizen, somförutom stark sichuanmat gör en utsökt basilikamartini. www.citizenshanghai.com

+Genuina chilisåser att ta hem. Meizhou Dongpo Restaurant är enrestaurangkedja i Peking. Förutom god mat säljs här såser ochkryddmixer om man vill ta med sig det kinesiska köket hem. www.meizhou.com.cn(TT)

Missa inte

+Morgontur. Ta en joggingtur eller promenad på morgonen för att semänniskor som gör sin morgongymnastik i grupp i parkerna. Längsstrandpromenaden i Dandong går det att jogga med utsikt överNordkorea, och här finns en grupp som möts och simmar i Yaluflodenvarje morgon.

+Dagstur. I Peking: ta tunnelbanan till Himmelska fridens torg ochtitta också på Förbjudna staden. Gå sedan upp till utsiktsplatsen iJingshan-parken för en fin utsikt över Förbjudna staden, och om duorkar - promenera sedan vidare till Nanluogoxian och ät lunch pårestaurangen Taste.

+Kvällstur. Upptäck Shanghais nattliv. Besök bargatan Yongkang lu,eller strosa runt i French Concession. Senare på natten kan du begedig många trappor ned i underjorden till Berlin-aktiga klubbenArkham. Se också det tidigare skyddsrummet Shelter, kolla in hajari nattklubben M1NTs akvarium eller besök klubben 88. (TT)