Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre författare från Roslagen startar eget bokförlag.

– Branschen har blivit mycket tuffare. Vi vill ta kontroll över vår egen utgivning, säger författaren och NT-medarbetaren Erik Eriksson, ett av namnen bakom nya Ahlemarkers.
De stora förlagen dominerar. Många små förlag har lagts ner.

Författarna Erik Eriksson och Ulf Ahlner, som båda bor i Grisslehamn, beskriver en bransch där det blivit svårare att få sina böcker utgivna. Det gäller även etablerade författare som Erik Eriksson, som har givit ut ett stort antal titlar och nått en stor läsekrets med bland annat serien om krig och kärlek i Grisslehamn.

– De stora förlagen är inriktade på nyheter, deckare och storsäljare. Tre små förlag som har givit ut mina böcker har lagts ner, säger han.

Tankarna på ett eget förlag dök upp när Erik Eriksson och Ulf Ahlner pratade om situationen i bokbranschen.

– Det började som mer allmänt tal om att förlagens utgivning har förändrats, numera lägger de så stor vikt vid snabb lönsamhet, säger Ulf Ahlner.

Författarkollektiv

Diskussionerna ledde till handling. Nu har de båda författarna startat förlaget Ahlemarkers tillsammans med kollegan Nils-Åke Hasselmark, som bott på Arholma i många år. De har också tagit tillbaka rättigheterna till sina böcker från de förlag som tidigare gett ut dem, för att kunna trycka nya utgåvor.

– Det är ett slags författarkooperativ vi har startat, vi vill ha kontroll över våra egna böcker, säger Erik Eriksson.

I dag står tre författare bakom Ahlemarkers. Men de kan bli fler.

– Vi är öppna för att det kommer fler till förlaget, om det är etablerade författare. Vi tar inte in debutanter och har ingen möjlighet att läsa igenom en massa manus, säger Ulf Ahlner.

Novellsamling

Förlagets första titel blir Erik Erikssons novellsamling Konsten att dö i april, som kommer ut senare i höst.

– Det är en nyskriven samling relationshistorier, där det handlar om människor som är på väg någonstans utan att veta riktigt vart de ska ta vägen, säger Erik Eriksson.

Titeln syftar på att våren är en årstid som inte alla kommer överens med.

– April är en tung månad för alla som är jagade av det starka vårljuset, säger Erik Eriksson, som också ger ut sin roman Kärlekens tid i pocket på det nya förlaget i höst.

Ulf Ahlner har tidigare gett ut bland annat romanerna Bitter Campari och Havshotellet, som till stor del utspelar sig i Grisslehamn. Nu skriver han på en ny bok som han räknar med att ge ut på det egna förlaget nästa år. En novellsamling av Nils-Åke Hasselmark finns också med i förlagets planer.