Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre bränder på en vecka – nu vill räddningstjänsten stoppa skorstensbränder

Den senaste tiden har tre villabränder utbrutit i kommunen på grund av eldning i kaminer och öppna spisar. Nu går räddningstjänsten och sotarna ut och informerar privatpersoner som har kamin eller öppen spis.

På en vecka larmades räddningstjänsten ut på tre bränder i villor: två i Rimbotrakten och en på Vätö. Alla bränderna var vad räddningstjänsten kallar eldstadsrelaterade. Det innebär soteldar och bränder orsakade av värmeöverföring från eldstad eller skorsten. En av villorna blev rejält skadad.

Eldstadsrelaterade bränder är den vanligaste brandorsaken i villor i landet. Under december och januari brinner det som mest, och allra mest på helgerna. 31 procent av bostadsbränderna är eldstadsrelaterade.

I januari tänkte räddningstjänsten starta en kampanj i samarbete med sotarföretagen för att förebygga eldstadsrelaterade bränder. Nu tjuvstartar kampanjen på grund av den senaste tidens bränder.

Karin Kebbe Helin är sotningssamordnare på räddningstjänsten i Norrtälje.

– Soteld innebär att allt brännbart inte har brunnit upp. Oförbränt sot och tjära som fastnat i skorstenen börjar brinna. Det kan ge temperaturer uppåt 1 400 grader i skorstenen, säger hon.

En orsak till soteld är att man eldar med fuktig ved eller för lite syre. Då blir temperaturen lägre och förbränningen sämre. Då kondenseras sotet på vägen upp genom skorstenen och sätter sig på skorstensväggarna. När det sitter ett lager av sot och tjära på skorstensväggarna blir rökkanalen smalare, vilket gör att värmen stiger. Högre värme gör att sotet och tjäran sväller och kan fatta eld som kan brinna upp ur skorstenen, som då blir varmare än den tål.

Värmeöverföring kan orsakas av en soteld, då värme från skorstensbranden antänder bjälklaget. Det kan också orsakas av att brännbart material i närheten av eldstaden antänds av värmen.

Som fastighetsägare har man ansvar för att elda enligt de instruktioner som finns för den eldstad och skorsten man har.

– Braskaminer är gjorda för trivseleldning. Man ska inte elda mer än två-tre kilo ved i timmen och sedan ska kaminen vila lika länge som man har eldat. Det ska finnas med instruktioner när man köper kaminen.

Förutom att elda rätt ska man som fastighetsägare se till att kamin och skorsten är godkända av sotaren.

FAKTA: Eldstadsrelaterade bränder

Det brinner cirka 800 soteldar per år. 75 procent av dem håller sig inom skorstenen, resterande 25 procent sprider sig utanför skorstenen och orsakar ofta stor skada på fastigheten.

Den vanligaste brandorsaken är att sot eller tjära brinner i skorstenen, en så kallad soteld.

Andra vanliga brandorsaker är felaktig askhantering, för långa eldningsperioder med höga temperaturer eller felaktiga installationer och ombyggnationer runt eldstad och skorsten.

FAKTA: Så förhindrar du branden

· Installera eldstaden enligt byggregler och monteringsanvisning.

· Se till att finnas med i sotarnas kontrollregister och få regelbunden sotning och brandskyddskontroll.

· Se till att du har en taksäkerhet som möjliggör för sotare och skorstensfejartekniker att utföra sitt brandförebyggande arbete.

· Elda rätt och säkert med torr ved, tillräckligt med syre och bra temperaturer.

· Håll utkik efter tjära och ta bort den direkt om den uppstår.

· Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock på ett obrännbart underlag.

Källa: Karin Kebbe Helin, Räddningstjänsten i Norrtälje