Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trapphuset blir ett jättekaleidoskop

Arkitekt Mats Wedberg (MP), ersättare i styrelsen för Stiftelsen Roslagsmuseet, gör den 24 november ett debattinlägg i Norrtelje Tidning angående den planerade tillbyggnaden av gevärsfaktoriet (Roslagsmuseet). Jag önskar göra några tillrättalägganden.

Mats Wedberg skriver att ”alla knep använts” för att i det fotomontage jag tagit fram förvanska och förvrida bilden av det planerade trapphuset på gevärsfaktoriet. Detta är inte sant. Sanningen däremot är, att trapphuset förvanskar en unik byggnad, som minner om grundandet av den 400-åriga staden Norrtälje och dess industri. Detta i ett område av riksintresse för kulturminnesvård.

Som arkitekt strävar man alltid att ge en vacker bild av det som skall byggas. Men att trapphuset är en miljömässig katastrof, kan man inte med omskrivningar och utelämnanden skyla över.

Mats Wedberg har, som underlag för bygg- och miljönämndens beslut om bygglov, konstruerat ett par linjeperspektiv, sedda från takhöjd. Metoden ger intrycket att trapphuset är genomsiktligt och lägre än som det upplevs i verkligheten. Mitt fotomontage, som Mats Wedberg inte gillar, visar hur huset ter sig för en person med fötterna på marken.

Mats Wedberg understryker i klartext ”Genom en genomskinlig glasfasad kan man se hela faktoriet”. Det är lätt att tro, att glas alltid är genomsiktligt. Men i verkligheten blir glasfasaden i dagsljus en reflekterande yta som speglar omgivningen. Trapphuset kommer att utifrån bli en tresidig spegel, ett jättekaleidoskop. Effekten blir extra stark med fasader mot solbelysta väderstreck, som i det här fallet.

Mats Wedberg skriver också om tillbyggnaden: ”En enkel anspråkslös geometrisk form tar inte uppmärksamhet från den historiska byggnaden”. Detta är ett felaktigt påstående. Det är just den enkla geometriska formen, storleken och glasväggarna, i stark kontrast mot faktoriet och övriga byggnader, som gör att trapphuset drar uppmärksamheten till sig. Om detta inte drar uppmärksamheten till sig, vet jag inte vad!

Denna extremt avvikande och iögonenfallande påbyggnad skulle kunna vara utmärkt till ett betydligt större hus i en annan miljö men kommer att totalt dominera över och förminska upplevelsen av Faktoriet med sina byggnader och parkmiljö. Att den sträcker sig upp och in över taket gör den extra dominant och hänsynslös mot den ursprungliga byggnaden. Så här behandlar man inte en veteranbil. Varför då göra det med en kulturbyggnad som är en nyckel till stadens ursprung!

Mats Wedberg avslutar sitt inlägg med att ”Nu behövs krafter som vill skapa något nytt i faktoriet. Verksamheter som kan fånga människors intresse och nyfikenhet.”

Varför denna allmänt svävande verksamhetsbeskrivning? Bygglovsritningarna visar tydligt, att huset skall användas som kontor, verksamhet eller samlingsrum. Men vad blir det av Roslagsmuseet? Är avsikten med den om- och tillbyggnad, som Mats Wedberg ritat, inte att återställa byggnaden för museet?

Stiftelsen Roslagsmuseet, i vilken kommunen har absolut majoritet, har som sin enda uppgift att vårda och utöka museets samlingar och hålla dem tillgängliga för allmänheten. När stiftelsen nu och 30 år framåt avhänt sig museets utställningslokal, vill det till att kommunen tar det ansvar, till vilket stiftelsen under lång tid inte haft resurser.

Ändras faktoribyggnaden från museum till ”rum för en offentlig verksamhet” står det i direkt strid mot stiftelsens stadgar, om man inte samtidigt ordnar nya ändamålsenliga lokaler för Roslagsmuseet.

Ulf Zettersten, arkitekt

barnbarns barnbarn till Ludvig Reinhold och Molly Zetterstén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel