Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikpolisen om att undvika viltolyckor: "Händerna på ratten och låt bli mobilen"

Höstmörkret innebär en extra risk i trafiken. Var uppmärksam när det inte finns viltstängsel, håll hastigheten och koncentrera dig på körningen – det är några tips på hur du undviker viltolyckor när vi nu går in den mer olyckstäta delen av året.

Du har väl NT:s app? Ladda ner gratis till din iPhone här eller till din Android här .

Oktober månad innebär inte bara starten för älgjakten i Norrtälje kommun, utan också att vi är i startblocket för den tid på året när alltfler viltolyckor sker i trafiken. Med det allt tilltagande höstmörkret rör sig fler och fler trafikanter ute i mörker och gärna vid de tider på dygnet som många av Sveriges skogsinvånare väljer att färdas under.

– Det viktigaste är att hålla hastigheten och köra bil, inget annat. Koncentrera på körningen, håll händerna på ratten och låt bli mobilen. Om du kör i ett vilttätt område ska du hålla blicken framåt, men bryt tunnelseendet genom att då och då kolla backspeglar. Med ett brett synfält har man lättare för att uppfatta rörelser, säger Claes Lundström, trafikpolis i Norrtälje.

Under perioden september 2015-2016 har de totalt förekommit 762 viltolyckor i kommunen. Landsväg 276 (11 olyckor) och riksvägarna 76 (20 olyckor) och 77 (12 olyckor) är de som hamnar i topp för kommunen. Det visar statistik från Nationella viltolycksrådet. Älg, vildsvin och rådjur är de tre vanligaste viltdjur som är inblandade i olyckor i Norrtälje kommun.

Sett till statistiken sker det en tydlig ökning av kollisioner med framförallt vildsvin och älg under perioden september-februari. För rådjur, som årligen står för 6-7 gånger fler olyckor än vad älg och vildsvin gör tillsammans, sker det dock inga större avvikelser. Älgjakten är enligt Claes Lundström också en faktor till att det sker fler viltolyckor nu.

– Det är mer folk i skogen och djuren är mer rörliga än under sina vanliga tider. Älgar är nästan lika aktiva året runt, men nu vimsar de runt mer på blanka dagen. När det är ljust ute finns det i alla fall mer tid att upptäcka dem.

LÄS MER: Nu startar älgjakten

Enligt Jaktlagen och Jaktförordningen finns det regler för vad man som trafikant måste göra efter en sammanstötning med vilt djur. Om kollision sker med björn, varg, järv, lodjur, älg, kron- och dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn måste detta rapporteras till polisen.

– Om olyckan är framme ska man ringa och anmäla det omedelbart och märka upp platsen där djuret sågs senast, annars blir det dagsböter, säger Claes Lundström.

LÄS MER: Se även upp för utter och örn i trafiken