Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torskfisket begränsas på nytt i Östersjön

På måndagen slog jordbruksministrarna inom EU fast nästa års fiskekvoter i Östersjön. Torskfisket minskas överlag. Även fritidsfiskare berörs av beslutet.

Torskfisket i västra Östersjön ska minskas med 56 procent under nästa år . Det beslutade EU:s jordbruks- och fiskeministrar vid ett möte i Luxemburg på måndagen där fiskekvoterna för 2017 slogs fast.

Läs hela listan över fiskekvoterna för 2017 på Havs- och vattenmyndighetens sajt

Det västra torskbeståndet, som finns mellan Danmarks östsida och Bornholm har minskat kraftigt under många år. År 1994 var beståndet av vuxna individer knappt 32 000 ton jämfört med i fjol då det hade minskat till 19 500 ton.

Danmark och Tyskland som är de länder som fiskar mest och har de största kvoterna i västra Östersjön, motsatte sig beslutet. Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tyckte att besluten är bra trots att regeringens utgångspunkt var att minska torskfisket med 88 procent i västra Östersjön.

- Det här är ett oerhört viktigt och välkommet beslut. För att vi ska kunna fiska och äta torsk även i framtiden krävs en kraftig minskning av fisket – framför allt i västra Östersjön – annars riskerar hela beståndet att slås ut. Sverige ville gå längre men det här är en minskning med mer än hälften så jag tycker att det är en bra kompromiss, säger han i ett pressmeddelande.

Skärgårdslandstingsråd Gustav Hemming (C) är besviken över beslutet som han menar är lägre än både regeringens utgångspunkt och EU-kommissionens förväntade linje. Han påpekar också att organisationen Oceanas kräver ett totalstopp på torskfiske.

- I Stockholm skärgård och Norrtälje kommun är fisket en tillgång och jag vill se mer närodlad fisk på Stockholms marknader och det förutsätter att fisken fiskas hållbart. Skulle torsken försvinna är det en stor förlust och därför är jag, som skärgårdspolitiker, besviken på att detregeringen har fått en dålig deal, säger Gustav Hemming (C) i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Vill vi fortsätta ha torsk i vår skärgård, då behöver viseriöst se över fisket och hotet från skraven, säger Gustav Hemming (C).

Torskfisket ska enligt EU-beslutet även minskas med 25 procent i östra Östersjön (på svenska sidan söder om Gotland, förbi Stockholm och upp till Gävle) nästa år. I år ligger hela EU-kvoten för torsk i östra Östersjön på 41 143 ton varav Sveriges kvot är på 9 575 ton, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Fritidsfisket av torsk begränsas också i hela Östersjön. Nästa år får fritidsfiskare bara ta upp tre eller fem torskar per dygn beroende på vilken del av året det är, rapporterar SR Ekot.

Beslutade fiskemöjligheter för Östersjön för 2017 (i procent, jämfört med 2016)

Torsk, östra Östersjön: - 25 Torsk, västra Östersjön: - 56 Lax, centrala Östersjön: Ingen ändring Lax, Finska Viken: - 20 Skarpsill: + 29 Sill, västra Östersjön: + 8 Sill, centrala Östersjön: + 8 Sill, Rigabukten: - 11 Sill, Bottenhavet och Bottenviken: + 17 Rödspätta: + 95

I oktober varje år beslutar EU:s jordbruks- och fiskeministrar om nästkommande års fiskekvoter i Östersjön, efter förslag från EU-kommissionen som baserar sina förslag på vetenskapliga råd från internationella Havsforskningsrådet, ICES. Många gånger beslutar politikerna om betydligt högre kvoter än vad ICES rekomenderar.