Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomtamark ska saneras i sommar

Talgoxens bygg- och förvaltning AB är skyldigt att sanera föroreningarna i marken vid bostäderna i Tomta, Grisslehamn. Miljödomstolen har just meddelat sin dom.

Senast den första juni i år ska saneringen vara påbörjad och arbetena ska sedan vara avslutade till den första september.

– Min personliga åsikt är att det är skönt att beslutet är klart. Det här har tagit hur lång tid som helst, säger Jan Lövbom, en av fastighetsägarna i Tomta.

Tvisten mellan fastighetsägarna, Norrtälje kommun och byggföretaget har pågått i flera år.

I området har det tidigare funnits ett sågverk där virke impregnerats med det farliga ämnet pentaklorfenol. Höga halter av dioxiner, kadmium och koppar har också hittats vid provtagningen i marken där det numera finns flera bostäder.

Kommunen har krävt att byggföretaget ska sanera marken. Företaget hävdar att kommunen också har ett visst ansvar.

Nu har Miljödomstolen kommit med sitt besked. Företaget, som exploaterat ett område där det funnits föroreningar, ska betraktas som utövare av miljöfarlig verksamhet. Domstolen anser också att markarbetena i samband med husbyggnationerna har bidragit till att föroreningarna spridits ut.

Talgoxens bygg- och förvaltning AB får nu en viss tidsfrist för att genomföra de åtgärder som kommunen kräver. En saneringsanmälan ska vara inlämnad senast den 18 maj i år och slutrapporten om utförd sanering ska bygg- och miljönämnden ha till den första november i år.

Miljödomstolens beslut går att överklaga till Miljööverdomstolen. Där krävs dock ett prövningstillstånd för att domstolen ska ta upp ärendet.

Läs tidningen här (gäller 25/2)

Läs mer i fredagens tidning