Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobias synar kommunens papper – och kan lukta sig till en bra story: "De brukar ha en viss arom"

En granskande reporter med luktsinne för kommunala konstigheter.
Tre år på NT har gett Tobias Bernander en ny dimension i journalistyrket.
Men det var aldrig tänkt att bli så här egentligen.
Inte alls, faktiskt.

Annons

Att han skulle syssla med språk i någon form var däremot ganska logiskt.

– Ja. Jag har haft olika språk omkring mig hela livet, egentligen. Jag växte upp i Fisksätra bland människor från världens alla hörn och har en bror som har doktorerat i swahili. Själv blev jag intresserad av persiska och tog examen som både stats- och språkvetare, säger Tobias Bernander.

– Jag pluggade ett tag i Iran också och har jobbat som översättare i olika perioder. Men det där ledde aldrig till något beständigt rent yrkesmässigt.

När föddes idén om att bli journalist?

– Egentligen hade jag ett medieintresse redan som liten. Jag var någon slags redaktör för en skoltidining som klassen gjorde och dessutom gjorde jag ett handskrivet försök till lokaltidning för Fiskarhöjden som min far var snäll nog att kopiera upp på jobbet. Men det blev nog bara tre-fyra nummer innan jag tröttnade.

– Det var först när jag var 28-29 år och funderade på vad jag skulle göra med livet som det blev allvar. Jag fick tips om att man kunde läsa journalistik som påbyggnadsår efter examen och det gjorde jag i Sundsvall för snart tio år sedan. Det blev en fullträff.

Målbilden var att någon gång i framtiden kunna bli utrikeskorrespondent, precis som bästa vännens pappa och tidigare DN-journalisten Hans-Henrik Rönnow.

Men det blev precis tvärtom.

– Ja, man skulle kunna säga att jag blev inrikeskorrespondent istället. Jag gjorde min praktik på Radio Jämtland och fortsatte på Radio Västmanland, Radio Gotland, Ljusnan, Ljusdalsposten och Söderhamnskuriren innan jag kom till Norrtelje Tidning 2015, säger Tobias Bernander.

Du tvekade aldrig att flytta runt så mycket?

– Nej och jag ångrar det verkligen inte heller. Det har varit väldigt lärorikt att se så många delar av landet och hur det fungerar på olika ställen. Jag tror att fler journalister än jag skulle må bra av att göra den resan, för övrigt. Rätt många har ganska dålig koll på Sverige utanför storstäderna.

Med tanke på det då, hur bra koll hade du på Norrtälje när du fick jobb här?

– Det var inte en vit fläck helt och hållet, men jag har ändå lärt mig mycket på tre år. Det är väl den kommun av alla kommuner inom Stockholms län som är minst Stockholm, skulle jag vilja säga. Man känner redan när man kliver av bussen att man är någon annanstans, säger Tobias Bernander.

På vilket sätt?

Det märks att Norrtälje har en egen identitet och en egen historia, som stad betraktad. Men som journalist stöter man också på traditionella landsbygdsfrågor; bredbandsutbyggnad som inte funkar, skolor som riskerar nedläggning och orter som hotas av avfolkning trots att det ändå är en storstadsnära och ganska välmående landsbygd.

– Och så pratar folk lite annorlunda, man säger ”lag” istället för ”lade” till exempel. Det finns en identitet även i dialekten.

På NT jobbar Tobias Bernander som allmänreporter med speciellt ansvar att granska politiska och kommunala frågor. I våras avslöjade han bland annat att kommunens renovering av den gamla brandstationen visade sig bli nio miljoner dyrare än beräknat.

– Det har väl inte varit några enorma avslöjanden, men jag har i alla fall utvecklat den grävande delen av min journalistik just här på NT. Jag gillar det tålmodiga rotandet och att frilägga saker som inte blivit förklarade. Till viss del är det väl en fråga om rutin också, beställer man ut handlingar vecka efter vecka kan man till slut nästan lukta sig till vilka som rymmer en story. De brukar ha en viss arom, säger Tobias Bernander.

Namn: Tobias Bernander

Ålder: 37 år.

Bor: Årsta, Stockholm.

Familj: Sambo och en son på fyra år.

Roll på NT: Allmänreporter.

Fritidsintressen: "Jag gillar att spela cricket men tillbringar en hel del tid på kolonilotten också. Dessutom brygger jag eget öl".