Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiohundras veckorapport – ett fall av covid-19 i omsorgen – chefsläkaren: ”Fullt av sommargäster på akuten”

Inga patienter vårdas för covid-19 på Norrtälje sjukhus. Däremot har ett nytt fall konstaterats i en av Tiohundras omsorgsverksamheter. Sommargästerna har även ökat trycket på vården.
– Extremt tryck på vår akutmottagning, säger Susanne Bergenbrant Glas, chefsläkare på Norrtälje sjukhus.

I nuläget vårdas inga patienter på intensivvårdsavdelningen och det finns inga nya konstaterade fall på Norrtälje sjukhus. Hittills har över 80 patienter vårdats för covid-19. Den sista patienten som nu har skrivits ut, lades in på intensiven för fyra veckor sen.

– Det ser fantastiskt bra ut, vi har inga nydiagnoserade på sjukhuset. Men det betyder inte att vi kan släppa på det. Vi måste fortsätta följa restriktionerna och tänka på smittrisken, säger Susanne Bergenbrant Glas, chefsläkare på Norrtälje sjukhus.

Tiohundra och Norrtälje sjukhus har fram till den 9 juli haft förhöjd beredskap. Under lång tid var intensivvårdsavdelningens ordinarie kapacitet tredubblad. Men sedan i början av juni har den varit fördubblad. Trots minskningen är trycket på sjukvården fortfarande högt.

– Det har varit fullt av sommargäster på akutmottagningen, hos husläkare och på vårdcentralerna. Det har inte gällt covid, utan det kan vara fästingbett som har svullnat upp eller folk som har råkat ut för olyckor, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Flera sommargäster har blivit hänvisade till respektive hemvårdcentraler för att minska trycket i Norrtälje. Om trycket på vården och om antalet bekräftade covid-19 fall kommer minska är i nuläget oklart.

– Det har successivt minskat men det gäller att folk följer restriktionerna och håller avstånd. Och att inte utsätta sig för onödiga faror eller olyckor så att trycket på vården ökar, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Det nya fallet av covid-19 som har konstaterats i ett av Tiohundras omsorgsverksamheter är det första sedan i slutet av juni. Det rör en person på ett LSS-boende för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

– Vi informerar personen om att den är smittad, förebygger kommande fall och anhöriga kontaktas, säger Susanne Bergenbrant Glas.