Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiohundra: Vi har inte lyckats rekrytera läkare

Som NT rapporterat planerar Tiohundra AB att sälja vårdcentralen i Hallstavik. – Vi har inte lyckats med att rekrytera läkare till vårdcentralen, säger Roger Bolling, verksamhetschef för primärvården inom Tiohundra AB.

Annons

Enligt Roger Bolling har Tiohundra AB inte haft någon fast läkare på vårdcentralen i Hallstavik sedan 2010.

– Hyrläkare blir mycket dyrare och det blir sämre kontinuitet, säger han.

Tiohundra AB:s styrelse beslutade i maj förra året att vårdcentralen skulle säljas, men först nu har bolaget påbörjat förberedelserna för försäljningen.

Om ni inte har lyckats rekrytera läkare, hur tror ni att någon annan entreprenör ska lyckas?

– Jag vet inte vilka som kan vara intresserade, jag kan bara konstatera att vi inte har lyckats.

Vilket ansvar har Tiohundra AB, som är ett offentligt ägt bolag, för att se till att patienter i hela kommunen får vård?

– Ansvaret ligger på våra beställare. Men vi säljer inte om det inte finns en seriös köpare. Då får vi fortsätta driva vårdcentralen och försöka rekrytera läkare.

När ingen ville driva vårdcentralen i Edsbro förhandlades avtalen om så entreprenören fick lägre hyra och därför ville fortsätta driva verksamheten. Men enligt Roger Bolling försöker inte Tiohundra AB uppnå en sådan lösning.

Även barnavårdscentralen och barnmorskemottagningen kommer att ingå i försäljningen, på grund av att de ligger i samma lokaler.

Hans Andersson (FP), förste vice ordförande i sjukvårds- och omsorgsnämnden, tycker att Tiohundra AB skrämmer upp patienter i onödan.

– Jag förstår om de som bor i Hallstavik blir oroliga. Men sjukvårds- och omsorgskontoret och nämnden kommer aldrig att acceptera att det inte finns en vårdcentral i Hallstavik, säger han.

De hyrläkare som arbetar på vårdcentralen i Hallstavik har varit där länge, enligt Hans Andersson.

– På sjukvårds- och omsorgskontoret säger de att vårdcentralen är en väl fungerande verksamhet. Nu kostar det skjortan med stafettläkare. Men om man skulle ge läkarna 70 procent av det man betalar för stafettläkare skulle de få bra löner ändå, säger han.

Enligt Hans Andersson är det inte möjligt för Tiohundra AB att sälja vårdcentralen enligt gällande regler.

– Det är ett vårdval där utförarna ska vara auktoriserade, det går inte att sälja en verksamhet.

Hans Andersson menar att om Tiohundra vill sluta vara auktoriserade måste de säga upp avtalet och då finns det en uppsägningstid.

Den nya entreprenören ska auktoriseras av nämnden och uppfylla krav på kompetens och kvalitet.

– Kontoret och Tiohundra måste träffas för att diskutera det här, säger Hans Andersson.