Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiohundra utreder hundarnas framtid

Vårdhundarnas framtid tas upp på ett möte i augusti. – De är oerhört uppskattade, säger Jan Blomkvist, verksamhetschef inom vård- och omsorgsboenden hos Tiohundra AB.

Vårdbolaget Tiohundra, som ägs av Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting, har länge brottats med underskott. Bolagets nye vd Peter Graf har städat i ekonomin. En av åtgärderna blev att lägga vårdhundsinsatserna på is tills vidare.

Vårdhundsteamen har legat nere sedan årsskiftet men det finns en chans att de kommer tillbaka senare i höst, enligt Jan Blomkvist. Ärendet ska tas upp på Tiohundras ledningsmöte den 26 augusti.

– Vi tycker själva att det är en väldigt bra sak för de boende. Hunden bryter äldres ensamhet och gör dem mer mobila, säger Jan Blomkvist.

Tidigare har Tiohundras vårdhundsteam varit anställda på 75 procent. Om det blir en återkomst blir den troligtvis i något mindre omfattning. Hunden jobbar alltid ihop med en undersköterska. Vårdhundsinsatserna kostar ungefär en undersköterskas lön plus lite bilersättningar, enligt Blomkvist.

Tiohundra har vänt sig till Norrtälje kommun i hopp om att få extra stöd för satsningen på vårdhundar.

– Djur i vården är framtidens melodi tror jag. De har en fantastisk påverkan på människor, säger Jan Blomkvist.