Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiohundra måste få mer pengar

Den 13:e november skriver tre glada folkpartister på debattsidan i Norrtelje Tidning om att Alliansen i landstinget nu äntligen är beredd att permanenta Tiohundraprojektet. Detta är givetvis efterlängtat av alla i organisationen som behöver lite framförsikt för att säkra kvalitet och rekryteringar.

Annons

Samtidigt är det lätt att oroas av beskedet. Det kommer i ett skede där hela hälso- och sjukvården i Stockholms län har ett årligt effektiviseringskrav på två procent medan kostnadsökningarna ligger på sex procent. Det alliansledda landstinget har snart åter kört landstingets ekonomi i botten, vilket var det som hände innan nedläggningshotet mot Norrtälje akutmottagning kom 2003.

Tiohundraprojektet har redan från starten 2006 dragits med effektiviseringskrav och för lite resurser. Norrtäljeborna har haft en bra vård, men den har också varit i billigaste laget och nu finns det nog inte mer att effektivisera bort. Tiohundraprojektet behöver inte bara ett beslut om permanent organisation, det behöver också tillräckliga resurser för att möta Norrtäljebornas behov och en plan för hur modellen kan utvecklas.

De tre folkpartisterna betonar i sin artikel att landstingsalliansen är tydliga i sin budget med att Vårdval Stockholm ska gälla även i Norrtälje – även med en permanentat Tiohundramodell. Detta skulle de gärna få utveckla mer. Hela Tiohundratanken bygger nämligen på gränsöverskridande samarbete mellan bland annat kommun och landsting, tät organisation där ingen medborgare riskerar att falla mellan stolarna och där varje medborgares behov är i fokus för verksamheten. I ett sådant arbete finns inte utrymme för konkurrens och vinstintresse.

Vårdvalet som modell har nyligen fått stark kritik i en rapport från Riksrevisionsverket. Systemet beskrivs premiera dem som redan har god hälsa och att vårdens etiska principer blir svåra att upprätthålla. Den fria etableringen har inneburit att vårdcentraler etablerat sig i befolkningstäta områden och i områden där vårdbehoven är lägre och invånarna socioekonomiskt starkare än genomsnittet. Nedläggningar, och hot om nedläggningar, har främst drabbat områden där vårdbehovet är större och där behovet av en vårdcentral i närheten av hemmet kan antas vara större. Detta ser vi även prov på i vår egen kommun.

Bara någon vecka efter att rapporten släppts skriver vårdföretagare Roger Svensson i Norrtelje Tidning (18 november) och beskriver överetablerade områden som en delikatess i ett moget vårdsystem. I samma andetag nämner han att vänsterpolitiker borde ta på sig rollen att locka etableringar till de mindre attraktiva områdena i stället för att inskränka utbudet för dem som har det välbeställt med service. Problemet med det tänket är att pengarna är desamma, landstinget är tvunget att betala till de etableringar som poppar upp i populära områden och de pengarna tas någon stans ifrån, antagligen från egen verksamhet och verksamhet i glesbygd.

I Vänsterpartiet anser vi att vårdvalet i sig rymmer ett systemfel. Vi tror på Tiohundramodellen och ett tätt samarbete med individerna i fokus för att kunna erbjuda så stor valfrihet och flexibilitet som möjligt och för att kunna behålla ett brett vårdutbud i kommunens olika delar. Vi kan inte konkurrera med varandra om våra gemensamma invånare. I stället bör vi göra vårt bästa för att ta vårt gemensamma ansvar och erbjuda Norrtäljeborna en högklassig vård och omsorg.

Permanenta och utveckla Tiohundramodellen, gärna med inslag av idéburna organisationer och företag utan vinstuttag, men slopa den fria etableringsrätten för vårdföretagen och avveckla Vårdval Stockholm som modell. Då kan skattepengarna fördelas efter invånarnas behov och de etiska principerna i hälso- och sjukvårdslagen upprätthållas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel