Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiohundra AB fortsätter spara

Tiohundra AB går vidare i arbetet med att se över vårdbolagets ekonomi. Uppsägningar och effektiviseringar behövs trots extra pengar från kommunen.

Den borgerliga kommunledningen har gett besked om att 20,4 extra miljoner ska gå till sjukvårds- och omsorgsnämnden nästa år. Pengarna ska sedan föras vidare till olika utförare av hemtjänst och till företag som driver äldreboenden. Tiohundra AB är den största aktören.

– Vi vet inte exakt hur stor del av pengarna som tillfaller oss, men jag utgår ifrån att vi får de 14,5 miljoner vi begärt, säger Peter Graf, vd för bolaget.

Ett sådant löfte har han fått av kommunalrådet Kjell Jansson (M). Samtidigt har vårdbolaget lagt ett varsel om en neddragning med minst 22 tjänster bland personalen på vård – och omsorgsboenden.

– Vi ska försöka se till att det drabbar så få fast anställda som möjligt, säger Peter Graf.

Förändringar av nattarbetstiden ska dessutom förhandlas med facket. De ekonomiska problemen hänger bland annat samman med att vårdbolaget i år väntas få ett underskott på 25 miljoner kronor.

– Det är en ryggsäck vi bär. Vårdbolaget är inget företag i kris, men vi har gjort av med för mycket pengar. Nu sätter vi in åtgärder för att klara en ekonomi i balans för 2014.

Sparpaketet

Varsel inom vård- och omsorgsboende av minst 22 helårstjänster, kan därmed bli flera i personer räknat eftersom få jobbar 100 procent.

Öka arbetstiden för nattarbetare från 32 timmar till 36.

Ytterligare effektivisera arbetet inom sjukhuset.

Återuppta arbetet med att se över bolagets administrativa verksamhet.