Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggeriförbud är plakatpolitik

Allt som oftast dyker det upp debattartiklar om att förbjuda tiggeri, senast nyligen i Norrtelje Tidning där Andrea Kronvall (SD) med flera vill ha ett ”tiggeriförbud på särskilda platser i Norrtälje kommun”.

Anmäl text- och faktafel

Motioner till fullmäktige om att förbjuda tiggeri lägger Sverigedemokraterna i många kommuner runtom i Sverige, oavsett om tiggeri är utbrett eller inte. Och oavsett om tiggeri orsakar störning eller inte.

Det är vad vi kallar plakatpolitik.

Vår upplevelse är att antalet tiggare i Norrtälje kommun blivit färre de senaste åren, är det ett problem för handlarna? Här behövs en dialog med handelns företrädare, och den dialogen inleds snart.

I princip alla som tigger i Norrtälje kommer från andra EU-länder, där de lever under miserabla förhållanden. Den fria rörligheten inom EU gäller faktiskt lika för alla EU-medborgare, också unionens fattigaste. När andra EU-länder inte tar ansvar för sina fattigaste medborgare och inte åtgärdar brister i socialpolitiken blir effekterna synliga även här hos oss i Sverige.

Bakom varje människa i ett gatuhörn eller utanför en butik i Norrtälje finns en mänsklig tragedi och ett politiskt misslyckade. Ett tiggeriförbud skulle fördjupa lidandet och den tragiska vardagen för dessa människor. Vårt agerande ska istället bygga på medmänsklighet där vi ställer oss på den svages sida. Grundproblemet – många människors total avsaknad av chans eller möjlighet att ta sig ur fattigdomsfällan – behöver lösas på EU-nivå.

EU behöver samarbeta bättre för att se till så att de fattigas situation förbättras. Om medlemsländer inte lever upp till sina åtaganden behöver också EU kunna sätta press.

Centerpartiet föreslog redan 2015 EU-kommissionen att göra om reglerna för EU:s socialfond så att pengarna går direkt från EU till olika hjälporganisationer istället för att ligga outnyttjade av Bulgarien och Rumänien. Bara för Rumäniens del handlar det om runt 25 miljarder kronor.

Dessa pengar kan göra en mycket stor skillnad för de mest utsatta. Genom satsningar på skolundervisning, sjukvård, hjälp att starta företag och ordna arbeten skulle människorna få en enorm skjuts in i ett drägligt liv.

Det här är en medmänsklig väg att på sikt lösa grundproblemet med tiggeri, något som ett tiggeriförbud aldrig kommer att göra. Plakatpolitik har bara förlorare – de desperata kvinnor och män som ber om vår hjälp med några kronor och i dag inte har någon annan väg att få sin försörjning.

Anders Olander (C), kommunalråd

Patrik Dahl (C), ordförande utbildningsnämnden

Gunnar Englund (C), kretsordförande

Emelie Löthgren (C), vice ordförande kommunfullmäktige

Per Lodenius (C), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel