Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare Rimbobo med i borreliauppror

Angelica Johansson organiserar Borreliaupproret på Sergels torg.

För ett och ett halvt år sedan fick tidigare Rimbobon Angelica Johansson, numera boendes i Kårsta, diagnosen borrelia efter att ha varit sjuk under sju år. Även hennes man och son är drabbade av sjukdomen.

I morgon är hon med och organiserar Borreliaupproret på Sergels torg i Stockholm. Borreliaupproret startades i oktober 2012 i Sverige och syftet är att de som är drabbade av kronisk borrelia eller andra fästingsjukdomar ska få rätt vård i Sverige.

– Vi kommer vara en massa människor som samlas på Sergels torg, sedan exakt vad som händer får vi se. Människor kommer göra egna skyltar eftersom de har personliga historier kopplade till borrelia, säger Angelica Johansson.

Varför sker det här upproret?– Allt handlar om att myndigheter och läkare i Sverige inte tar borrelia på allvar utan de försöker tysta ner sjukdomen som en liten förkylning. Borrelia är en sjukdom som tar flera liv men i Sverige vill man inte tala om det. Som det är nu får vi som är sjuka åka utomlands för att få vård.

Både i Göteborg och Uppsala protesterades det under lördagen mot borreliavården i Sverige. Protester förekommer även i övriga världen (29 länder) under helgen som en del av borreliaprotesten Worldwide Lyme Protest där Borreliaupproret ingår.