Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiden rinner ut för Noa

Det räcker inte att strössla lite pengar på föreningslivet och tro att man för en bra kulturpolitik samtidigt som man rent praktiskt gör det svårare för kulturaktörer att verka i kommunen.

Under den senaste tidens debatt om avhysningen av Norrtelje ateljéförening (Noa) från sina lokaler har det äntligen gått upp för många vilken roll Noa spelar för det fria kulturlivet i Norrtälje. Men beslut att bygga om lokalen till förmån för kommunens verksamhet Resurspoolen är taget, pengar och prestige har investerats, vilket gör att det krävs mod att riva upp beslut även om de skett på felaktig eller illa underbyggd grund.

Som bekant presenterades de styrande inte med information om Noas verksamhet när beslutet togs att bygga om Vilhelm Mobergs gata 14. Inte heller fick Noa någonsin chansen att förlänga sitt kontrakt, med eller utan hyreshöjning, trots 14 år på samma adress.

Låt oss titta närmare på konsekvenserna av att avhysa Noa från den nuvarande lokalen.

Om Noa försvinner kommer det att uppstå ett kulturellt vakuum i Norrtälje. Den utövande konstnären, från entusiast till proffs, blir hänvisad att arbeta i enskildhet i sin egen ateljé, vind, källare, garage eller annat lämpligt utrymme som råkar finnas till hands. Konstnärliga möten och feedback som är så viktiga i skapandeprocessen kommer att gå förlorade, samt möjligheten att realisera verk på monumental skala. Cirkus och teatrar behöver se sig om efter nya lokaler till att repa och bygga rekvisita till sina föreställningar.

Kursverksamheten vi har anordnat kommer att saknas av många. Vävarna behöver hitta nya lokaler. Det här är arrangemang som skapat verklig livsglädje för medborgare i kommunen som behöver något mer än snabba fixar i form av shoppingupplevelser. Som inte (bara) är intresserade av sport och motion eller att ta del av kultur i upplevelseform på konsthallen och museet. Dessa människor är fler än man kan tro.

Utbyteslokalen kommunen erbjöd – som inte skulle stå till vårt förfogande förrän till hösten – kan inte på långa vägar husera allt det som Noa är i dag, än mindre vad det skulle kunna bli. Teckningsbiennalen i höstas och Vinterfolkfest med musik och performance som Noa nyligen arrangerade är utmärkta exempel på vilken fantastisk potential den vackra lokalen har som utställnings- och konsertlokal.

Gästateljéer skulle kunna användas av allt från människor som vill utforska ett slumrande behov av att skapa till professionella konstnärer på besök. Grafik- och keramikverkstäderna är en enorm resurs som få har möjlighet att ha i sina egna ”hem-ateljéer”.

Stora hallen har vid flera tillfällen använts av gästkonstnärer för att bygga verk till bland annat Konst i ån. Konst i ån som efter några års uppehåll befanns vara ett så starkt varumärke för Norrtälje att det återuppstod. Om man nu ska ta upp ett kulturellt vakuum. Och att kultur faktiskt är viktigt trots att det är svårt att mäta!

Vi på Noa är oerhört tacksamma för all hjälp, engagemang och uppmuntran vi fått av människor runtom i kommunen i vår kamp att lyfta den här frågan, vilket också bevisar att det är en viktig fråga. En fråga som berör.

Tiden håller på att rinna ut för Noa, och nu är det upp till samverkansstyret att visa att man är intresserade av mer än en ”bra dialog” och kanske fundera ett par varv kring hur den förda sakpolitiken kring lokalfrågor påverkar föreningslivet och kulturklimatet i Norrtälje kommun.

Helén Edling, magister i fri konst, ordförande i Noa

Markus Ekeblad, magister i fri konst, medlem i Noa

Carina Widlund, musiker och bildkonstnär, medlem i Noa

Per Folke, skulptör, medlem i Noa

Sandra Bruun, artist och cirkuspedagog, medlem i Noa

Boogi Igefors, musiker och bildkonstnär, medlem i Noa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel