Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thorleifsson ser sig inte som någon chansvärvning

Före detta Riala- och BKV Norrtäljespelaren uttagen i Falkenbergs trupp i allsvenska premiären mot Malmö FF.

”Jag skulle inte spela på den här nivån om jag inte ville ta mig tillbaka uppåt. Den ambitionen finns fortfarande”.

Så sade Andrés Thorleifsson till NT-sporten inför förra säsongen med BKV Norrtälje. 27 mål och en serieseger senare har ambitionen blivit verklighet.

I februari skrev han ett tvåårskontrakt med allsvenska Falkenberg. Därmed är han ”tillbaka” på den nivån han lämnade i AIK 2006, och som gav spel i Royal League.

På söndag är det dags för allsvensk premiär borta mot regerande mästaren Malmö FF.

– Vi är bottentippade hos alla verkar det som, så vi har inte så mycket att förlora utan ska bevisa att alla har fel, säger Thorleifsson.

– Jag tror inte så många lag har så stor respekt för oss. Vi kliver in i serien med stort självförtroende och det kommer inte vara roligt eller enkelt att komma till Falkenberg och ta poäng.

Tiden i Falkenberg har hittills bjudit Thorleifsson på både dur och moll.

Han vann lagets interna skytteliga på försäsongen med tre mål på lika många matcher. Men drog också på sig en lårskada som hållit honom borta från spel sedan den 22 februari.

Den här veckan har han dock tränat för fullt och nu hoppas Thorleifsson på en plats i premiärtruppen, och på ett inhopp.

– Kul att det lossnat direkt. Men träningsmatcher är en sak, allsvenskan något annat.

– Den här säsongen blir den största utmaningen jag har varit med om. Jag har alltid stor press på mig själv. Målsättningen är att bli ordinarie så småningom. Nu har jag varit skadad och inte fajtats på rätt premisser.

Så kallade experter har kallat dig för en chansvärvning, håller du med?– Chansvärvning är att ta i. Jag har visat i träningsmatcher med Falkenberg och under provspelen med Norrköping och Hammarby att jag håller hög kvalitet och att jag kan göra mål på den här nivån också.

– Jag vet att det är stort steg från division 3 till allsvenskan. Men det är väl lättare att säga att jag inte kommer lyckas. De som har sagt att jag är en chansvärvning har väl aldrig sett mig spela.

I februari gick flyttlasset till Halland. Än så länge bor han på hotell i Falkenberg, men en lägenhet ska ordnas inom de närmaste dagarna. Thorleifsson beskriver årets Falkenberg-lag som en tät grupp som umgås med varandra på fritiden.

– Det har inte varit några problem alls med att komma in i vardagen här nere. Alla trivs med alla och vi har ett riktigt bra gäng. Det fick man vetskap om redan förra året när laget gick upp i allsvenskan trots små resurser.

Precis som Thorleifsson har Falkenberg aldrig spelat i allsvenskan förut. Avancemanget säkrades i sista omgången hemma mot Ängelholm i fjol. Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna. Tränaren Hasse Eklund har lämnat för Kalmar och ersatts av legendaren Henrik Larsson. Superettans skyttekungen Victor Sköld (20 mål) skrev på för Åtvidaberg och Niclas Eliasson, som vann superettans assistliga, gick till AIK.

De tunga förlusterna och att Falkenberg är nykomling, har gjort att få tror att den allsvenska sejouren blir något annat än ettårig.

– Vårt mål är att hålla oss kvar, sedan är vi nöjda om det sker via kval eller inte.

– Vi kommer fixa ett nytt allsvenskt kontrakt främst tack vare att alla räknar ut oss. Det är vår stora fördel.

Att Falkenberg håller sig kvar får gärna ske tack vare några Thorleifsson-mål?– Absolut (skratt), det hade varit väldigt trevligt.

Fotnot: Under lördagen tog Henrik Larsson ut 19 spelare i truppen till Malmö-matchen. Andrés Thorleifsson var en av dem.

Fem snabba med Thorleifsson

Vilket lag vinner allsvenskan?– Malmö eller AIK.

Vilket lag ser du mest fram emot att möta?– AIK borta, även om det blir en av de svåraste matcherna. Många jag känner ska se den matchen. Så det vore väldigt kul att få starta mot AIK.

Vilken arena ser du mest fram emot att spela på?– Jag har hört väldigt gott om Swedbank stadion i Malmö.

Vilken mittback har du mest respekt för?– Pär Karlsson i AIK blir jobbig att möta. Han är stor, stark och smart.

Hur många mål gör du?– Jag passar på den frågan. Jag håller det för mig själv.

Premiäromgången Söndag:Helsingborg–Djurgården.

Mjällby–Gefle.

BP–Kalmar.

Halmstad–Örebro.

Malmö FF–Falkenberg

Måndag:Åtvidaberg–Elfsborg.

Häcken–IFK Norrköping.

AIK–IFK Göteborg.