Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Textilkonst som skjuter i höjden

Till helgen invigs Norrtälje Ateljéförenings utställning ”Textila uttryck” med en vernissage på lördag. Det blir textil på många vis, litet och stort. − Utställningen försöker fånga en mer lekfull tanke kring begreppet textil, säger utställaren Bodil Löthman.

I den gamla maskinhallen på Campus Roslagen droppar utställarna in med sina alster. Färg, form och storlek varierar men de har en sak gemensamt, allt är textil. Utställaren Bodil Löthman berättar att textilintresset började ta fart bland föreningens medlemmar för ett par år sedan då de gjorde ett besök i Kulturverkstan i Göteborg.

− Vi var egentligen på jakt efter tuftningsutrustning, säger Bodil Löthman.

Men inspirationen tog en annan törn och nu ställer de ut enbart textilkonst för första gången.

Lony Grönlund och Ellen Söderberg håller på att hänga upp sina verk i lokalen. Lony Grönlund har bland annat tagit med sig ett klädställ som det hänger olika jackor och västar på. Ellen Söderberg har med sig färgglada mattor och ett konstverk av spillbitar.

− Det är väl inte ett lapptäcke utan mer fri lappkonst. Jag har aldrig gjort något sådant tidigare, säger Ellen Söderberg.

Båda två tycker att det är viktigt att lyfta fram det som de kallar för ”kvinnokonst”, och är irriterade på att kvinnor hamnar i skymundan alldeles för ofta.

− Jag hörde att de pratade om Carl Larsson på radion här om dagen men de nämnde knappt Karin. Hon var ju nästan mer konstnär än honom, säger Lony Grönlund.

Längs med väggen reser sig Bodil Löthmans textilväxt ”Söt” mot taket. Blommorna har hon tillverkat av återvunna ”mormorsdukar” som har hittat på loppis.

− De var superbilliga och det är ett så otroligt hantverk, säger Bodil Löthman.

Dukarna har hon sedan sockerstärkt så att de ska bli hårda. Verket har hon skapat med utgångspunkt från en egenskriven dikt om socker. Hon beskriver det som en samhällskritisk dikt som ifrågasätter de snabba kickar som hon tycker att samhället är uppbyggt kring just nu.

− Det är socker i nästan all mat. I vår kultur gör man kortsiktiga val och socker är ju faktiskt lite som en drog, säger Bodil Löthman.

Ur krukan sticker det upp en betongavgjutning av Bodil Löthmans hand som håller ett stadigt tag om textilväxten. Allting är noggrant genomtänkt och har många betydelser. För att växten ska kunna stå upprätt är den fäst i ett cykelhjul.

− Det är som en gloria eller så symboliserar den ett ekorrhjul, säger hon gåtfullt.

Att utställningen har många dimensioner bevisar hon genom textilväxten ”Söt”.

− Det går till och med att slicka på den och den är söt.