Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Textilia i Rimbo ger jobb åt många nyanlända

– Utan flyktingarna skulle Sverige stanna, säger Textilias driftchef Jesper Brandberg.

Textilia engagerar sig i flyktingkrisen och vill anställa fler nyanlända. Tvätteriföretaget har under hösten skänkt ett ton filtar till grekiska ön Lesbos där den ideella organisationen ”Vi gör vad vi kan” hjälper syrier på flykt.

Bolaget har också dragit i gång ett samarbete med flera hjälporganisationer, bland annat Rädda Barnen och Röda Korset, som nyligen startat ett korttidsboende för transitflyktingar i Stockholm.

– Vi tvättar sängkläder gratis fram till jul. Totalt handlar det om ett ton tvätt per dygn vilket motsvarar en donation på 1,5 miljon kronor, säger Jesper Brandberg.

Engagemanget för flyktingar är ett medvetet ställningstagande. På tvätten i Rimbo jobbar cirka 170 personer från 30 olika länder.

Mixen av människor bidrar till att skapa en öppenhet och förändringsvilja på arbetsplatsen, anser Jesper Brandberg.

– Jag har jobbat i företaget i tio år och hört väldigt få fördomar. Klart att vi kan ha konflikter här också men det är gnissel mellan individer, inte mellan etniska grupper, säger han.

Jobbet som tvättbiträde kräver ingen högskoleutbildning. Här kan man komma in och göra ett bra jobb med kort upplärning, enligt Jesper Brandberg.

Det gör det enklare för nyanlända att få jobb. Nu ska Textilia rekrytera fast personal för första gången på länge, och ledningen ger gärna fler utrikesfödda chansen.

– Jag vet inte hur vi skulle kunna bemanna fabriken utan alla dessa duktiga människor. Arbetslösheten är låg i Norrtälje och vi har svårt att hitta folk, säger Jesper Brandberg.

Enligt honom är situationen likadan på många andra håll i landet, inte minst inom vårdsektorn.

– Det här är något som inte kommer fram i debatten. Vårdapparaten i Stockholms län skulle definitivt krascha utan de här människorna. På Karolinska sjukhuset jobbar nog tusen personer med att ta emot vår tvätt, 90 procent av dem är flyktingar och invandrare, säger Brandberg, som tycker att näringslivet borde ta tydligare ställning och hjälpa till mer i flyktingfrågan.

Han är driftchef för Textilias sju tvätterier i landet. Alla anläggningar har en brokig blandning av anställda med olika bakgrund.

I Rimbo kommer de stora grupperna från Mellanöstern och Sydostasien. Här finns också många spansktalande, främst chilenare som flydde till Sverige på 70-talet.

Jesper Brandberg ser egentligen bara en nackdel med många nyanlända på lönelistan.

– Det är kommunikationsdelen, språket. Långtifrån alla har gått i samma skolsystem som vi har i Sverige och många kan inte engelska. Men de flesta lär sig svenska ganska snabbt.

Han går på fabriksgolvet tillsammans med Kahtan Rashid, flykting från Irak. Efter några år som tvättbiträde på Textilia har han befordrats till teamledare.

– Jag trivs jättebra här, säger han.

Fyra av sju teamledare på fabriken är utrikesfödda. Över sig har de Tove Suntjens, nyanställd platschef i Rimbo.

– Jag känner mig stolt efter en dryg vecka på jobbet. Det känns fantastiskt att komma till ett företag som gör så mycket för flyktingar, säger Suntjens.

För Jesper Brandberg känns det självklart, både som privatperson och företagsledare. Han påpekar att kunderna, som tidigare haft fokus på pris och miljö, i dag ställer allt högre krav på social hållbarhet.

Då är det en fördel att ge nyanlända jobb.

Men samhällsnyttan kommer främst.

– Integration kommer via jobbet och språket. Det ger vi här, säger Jesper Brandberg.