Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Testa sporterna i vinter-OS

Inspirerad av vinter-OS? Då kanske du ska resa till USA,
Skottland eller Kanada.Här ärplatsernadär du kan
lära dig en ny sport.

Tidningen The Guardian listar ett antal resmål där den som känner sig OS-inspirerad kan prova lite nya vintersporter. Här är fem OS-grenar som du sällan hinner prova på under den vanliga gympatimmen på svenska skolor.

Curling: Skottland

Sverige är en stark curlingnation, men själva sporten föddes i Skottland under 1500-talet. Med 22 isrinkar anpassade för curling och mängder av aktiva klubbar är det här alltså rätt plats att inleda en karriär. Edingburgh Curling Club har till exempel 50 minuters prova-på-kurser hela februari och mars, därefter en gång i veckan.

www.murrayfieldcurling.co.uk

Bob: Kanada

Mer magpirr än bergochdalbana - snabbast i mål vinner. Vintersportens Formel 1 föddes i St Moritz i Schweiz i slutet av 1800-talet och blev snabbt poppis hos den västeuropeiska eliten. I dag finns 15 banor godkända för tävling i världen, varav den nyaste i Whistler, Kanada. The Whistler Sliding Centre i Kanada har dagliga prova-på-kurser även för gröngölingar.

www.whistlerslidingcentre.com

Backhoppning:Norge

1860 lyckades den legendariske norska skidtillverkaren Sondre Nordheim hoppa 30 meter med skidor på fötterna. Det sägs ha varit backhoppningens födelse, så en tur till grannlandet är alltså ingen dum idé. För att få hoppa krävs nästan alltid att du tillhör en klubb, men på skidmuseet vid foten av Holmenkollens hoppbacke finns en simulator där du kan få en känsla av vad du ger dig in på.

www.holmenkollen.com

Skidskytte: Sverige

Vinterjakt, helt enkelt. Svenska skidskytteförbundet har tillsammans med Sveaskog ett luftgevärsprojekt som går ut på att fler svenskar ska få en chans att prova på sporten. Ingen anledning att gå över ån efter vatten alltså. Gå in på skidskytteförbundets hemsida och kolla upp din närmaste klubb (eller, för folk i de södra delarna av landet, en klubb i något snösäkert område).

http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkidskytteforbundet/

Skeleton: USA

Bobbens galna släkting - för den som tycker att det verkar vara en bra idé att åka nerför en isbana med huvudet före i över hundra kilometer i timmen. Denna sport övar du bäst på i Salt Lake City, Utah. I den gamla OS-parken från 2002 finns en 1335 meter lång bana. Varför inte anmäla dig till G-force Skeleton Fantasy Camp - en endagskurs med coachning från tränare som själva deltagit i OS?

www.utaholympiclegacy.com