Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Test: Här finns de godaste semlorna

I dag, på fettisdagen, äter varannan svensk semla. Här kan du se Norrtelje Tidnings test av tio olika semlor i kommunen.

Annons

Locket först. Med mjölk i djup tallrik eller en handfull. Små söta, eller en riktigt stor rackare.När Norrtelje Tidnings panel testade ett urval av årets semlor stod det snabbt klart att smaken är som baken – delad.

Vår jury bedömde semlorna i en bildtest där varje panelmedlem smakat och avgett betyg utan att känna till semlans ursprung.

Bäst i vårt test blev en handgjord semla från Café Chocolate i Rimbo. En ovanligt god mandelmassa egengjord på oskållad mandel, fällde avgörandet.

När semlan introducerades i Sverige någon gång i slutet av 1600-talet bestod den enbart av en okryddad vetebulle. Då de fattiga inte hade råd att köpa det fina vetemjölet som krävdes för att baka vetebröd, blev den snabbt en statussymbol. Senare började man gröpa ur semlan och kokade det urgröpa innehållet med grädde och smör och fyllde sedan semlan med röran.

Enligt branschorganisationen Sveriges bagare konditorer äter 54 procent av svenskarna en semla på fettisdagen. Det innebär uppskattningsvis att det kommer ätas över 5 miljoner semlor bara i dag, tisdag den 4 mars år 2014.

Här är länkar till alla som ingick i testet:

Bagar Bröderna

Café Chocolate

Ica Väddö

Tempo Hallstavik

Rimbobiten

Edblads i Gåsvik

Tre Roslagspraliner

Roslagsbageriet

Ica Norrköp

Ica Flygfyren

Vilken sorts semla gillar du bäst? Kommentera nedan!

Testresultat

BÄST I TEST

Café Chocolate. Pris: 30 kronor styck. Betyg: 5. Snygg. Som en riktig, traditionell semla ska se ut. Jättegod mandelmassa, den måste vara hemgjord. Bullen är god också med bra kardemumma.

BETYG 4

Roslagsbageriet. Bakar själva. Pris: 30 kronor. Betyg: 4. Bullen liknar en småfranska. Jag känner för att tralla ”Det kom en trekantig gubbe in”. Ser trevlig ut. Rejält med mandelmassa. God mandelmassa. Bra kardemummasting. Bra grädde. En riktig semla.

Flygfyren. Bakar själva. Pris: En för 25 kronor, Tvåpack 29.90 kronor. Betyg: 4. Ser trevlig ut. Snygg. Frikostigt med mandelmassa. Luftig bulle. God och lagom söt. Lite opersonlig men god. Bröd, mandelmassa, grädde- allt var bra, det var inget som föll ur.

BETYG 3

Ica Supermarket Väddö. Pris: 20 kronor styck. Betyg: 3. Ser lite ut som en Karljohansvamp. Lite degig bulle. Ganska stark mandelmassa. Smakerna gifter sig inte riktigt.

Bagar Bröderna. Pris: En för 28 kronor, två för 50 kronor. Betyg: 3. Helt okej. Snyggt tekniskt gräddad och pudrad, men lite hamburgare över locket. Lite fattigt med mandelmassa. Klart godkänd.

Tempo Hallstavik. Pris: Tvåpack 40 kronor. Betyg: 3. Stor som en havererad Barbapappa. Brödet är väldigt luftigt, blir lite formfranska över det. Mandelmassan var okej, men har man glömt kardemumman?

Tre Roslagspraliner (förra årets vinnare). Pris: 30 kronor styck. Betyg: 3. Vilken blekfis. Som en fransk, pudrad adelsman. Mycket vanilj i grädden. Trevlig konsistens på bullen, men lite kardemummasmak. God smak på mandelmassan. God bulle, trots blekheten.

Ica Norrköp. Bakar själva. Pris: 19.90 kronor, två för 30 kronor. Betyg: 3. Liknar en dubbel cheeseburgare. Oj, va mycket grädde. Ser nästan konstgjord ut, som en michelingubbe i en tryckpress. En gräddbomb. Den smakar bättre än den ser ut. Är det lemoncurd i mandelmassan igen?

BETYG 2

Rimbobiten. Pris: 27 kronor styck. Betyg: 2. Ser ut som en hamburgare, delad rakt av. Torr, lite smaklös bulle. Är det citron i mandelmassan? Det känns som för mycket grädde och för stort lock.

Edblads i Gåsvik. Pris: 20 kronor styck. Betyg: 2. Oj, så gullig. Jättesöt. Ser väldigt hembakt och trevlig ut. Man vill ta fram mormors gamla kaffeservis. Ett plus för ospritsad grädde. Som om man gjort den hemma. Lite för kompakt bröd, lite limpa. Är det lemoncurd i mandelmassan? Smakade inte lika bra som den såg ut.