Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårta passar bra till debatter vid fikabordet

Partiledardebatten i tv förra helgen beskrevs som aggressiv och ”ett riktigt råkurr”. Det kan man verkligen inte säga om gårdagens partiledardebatt i riksdagen. Snarare kan den liknas vid en stillsam debatt över fikabordet.

Annons

Skillnaden i upplägg och lokal mellan de båda debatterna är en viktig anledning. Det är svårt att få en aggressiv debatt i riksdagen inte minst med den formella debattordning som där används.

Den viktigaste orsaken är nog ändå att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven inte deltog i gårdagens debatt. Han sitter ju inte i riksdagen, och därför var det gruppledaren Mikael Damberg som representerade partiet. Och även om han är en duktig debattör, så är han inte oppositionsledare, och därmed inte den som utmanar Fredrik Reinfeldt om statsministerposten. Det gjorde att Fredrik Reinfeldt inte var lika tänd i gårdagens debatt som i den tv-debatt där Stefan Löfven var med.

En annan anledning till att debatten aldrig tände till var att flera av alliansens partiledare använde sin talartid till att räkna upp hur positiv utvecklingen har varit sedan alliansregeringen fick makten: 200 000 fler sysselsatta, 170 000 färre förtidspensionärer, 40-70 miljarder mer till vård, skola och omsorg, ökade skatteintäkter med 40 miljarder, fler sysselsatta i kommunerna, fler läkare, fler sjuksköterskor, fler vårdcentraler, ökad lärartäthet, fler studenter på högskolan och så vidare.

Syftet med dessa uppräkningar är säkerligen att ta död på den myt som alliansmotståndare sprider om att allt blivit sämre under alliansregeringen. Det är också mycket viktigt för allianspartierna att krossa denna myt. Ju fler som tar denna myt för sanning, ju svårare blir det för allianspartierna att vinna valet nästa år. Men även om siffrorna är viktiga gjorde de gårdagens debatt tämligen tam, inte minst eftersom motdebattörerna kontrade med andra siffror.

Inga nya besked kom heller i gårdagens debatt. Mikael Damberg ville, lika lite som Stefan Löfven i den tv-sända partiledardebatten, ge några besked om vilken energipolitik Socialdemokraterna vill ha eller om man vill bygga nya kärnkraftverk. Inte heller ville Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin berätta om hans parti kan tänka sig att sitta i en regering som bygger Förbifart Stockholm.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kunde inte heller berätta hur partiet beräknat att det går att spara 118 miljarder de kommande åren på minskad invandring, utom att han tyckte att beräkningen var ”mycket, mycket trovärdig”. Centerledaren Annie Lööf höll inte med, utan kallade beräkningarna för ”hobbysnickrade”.

Det största nytänkandet i debatten stod dock Gustav Fridolin för: istället för att visa upp ett tårtdiagram visade han upp en nybakad tårta. Och tårtor och fikarum passar mycket bra ihop, så Fridolins tårta passade bra in i gårdagens fikabordsdebatt.