Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk om alla länder var lika bra som Sverige

Det går att hejda klimathotet. Och det går att göra detta utan större kostnader för världsekonomin – bara 0,06 procents lägre tillväxt per år.

Annons

Det viktigaste är att satsa stort på energieffektivisering och att kraftigt minska användningen av fossila bränslen och ersätta dem med förnybar energi. För detta behövs klimatskatter och andra styrmedel som gör det dyrt att släppa ut växthusgaser.

Det är budskapet i den klimatrapport som FN:s klimatpanel (IPCC) presenterade i söndags. Klimatrapporten är den tredje och sista i den rapportserie som FN:s klimatpanel presenterat det senaste halvåret, och behandlar vad som kan, och bör, göras för att förhindra klimatförändringarna. Den första delen i serien kom i september och presenterade den vetenskapliga grunden för bedömningarna. Den andra kom i slutet av mars och innehöll bland annat effekterna av klimatförändringarna. I oktober kommer en slutrapport där de tre delarna arbetats samman.

Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. Ändå har de här tre klimatrapporterna inte fått den uppmärksamhet de förtjänat, i alla fall inte här i Sverige. Kanske är det så att det finns en viss klimattrötthet både bland medborgarna och i media.

Det är i så fall mycket olyckligt. För utan ett tryck från medborgarna kommer knappast politikerna att genomföra de åtgärder som behövs.

Och det kommer att behövas kraftfulla åtgärder för att hejda temperaturökningen vid två grader, vilket är ett absolut måste för att klimatförändringarna inte skall skapa katastrofala effekter världen över. Men det är inte omöjligt, slås fast i rapporten. Sverige och EU har redan genomfört stora åtgärder. Inte minst Sverige har visat att det går att minska utsläppen av växthusgaser, samtidigt som man har en hög tillväxt i ekonomin. I Sverige kom 2012 51 procent av energi från förnybara energikällor. Det innebär att Sverige ligger långt före EU:s mål i det så kallade förnybartdirektivet: att Sverige år 2020 skall ha 49 procent förnybar energi.

Sverige är alltså inte problemet, även om Sverige kan göra mer, och även om framför allt Miljöpartiet hela tiden tjatar om att den svenska regeringen har en ”svag klimatpolitik”. Om andra länder hade lika kraftfull klimatpolitik som Sverige skulle prognosen vara mycket god.

Men så är det inte. Många länder gör alldeles för lite. De internationella klimatförhandlingarna har lett till alldeles för få och för svaga resultat, och med tanke på den senaste tidens ökade spänningar mellan stormakterna i bland annat Syrien och Ukraina har tyvärr chansen för långtgående internationella överenskommelser minskat.

I det läget är det glädjande att FN:s klimatpanel fortfarande fungerar, och kan presentera rapporter som alla står bakom. Att forskarna är eniga gör att det ändå finns hopp om att världens styrande politiker tvingas att på allvar ta itu med klimathotet.