Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandläkare varnar för cannabis

Många likställer cannabis med alkohol och vill legalisera drogen. Idioti, menar tandläkaren Bo Cederblom som vet vad som händer när man röker för mycket. Speciellt med tänderna.

När tandläkaren Bo Cederblom började arbeta på Norrtäljeanstalten år 1961 fick han se ovanliga kariesangrepp i internernas munnar. När han började rota i mysteriet såg han ett samband mellan fångarnas tandhygien och narkotikamissbruk. De som rökte hasch eller cannabis hade ofta problem med tänderna. Och Bo Cederblom har omfattande dokumentation, det ena exemplet värre än det andra.

– De röker på och blir torra i munnen och slutar bry sig om munhygien, säger Bo Cederblom och fortsätter:

– När de röker blir de snasksugna och börjar äta kilovis med snask och godis.

Ett annat problem som Bo Cederblom noterat under sina 50 år som tandläkare är att de som röker hasch får sämre muskler i käken.

– Den naturliga rengöringen försvinner helt och det går fort, säger han.

Cederblom är oroad över att stater i USA har legaliserat cannabis och blir upprörd när människor likställer drogen med alkohol.

Vad vill du säga till ungdomar som röker hasch?

– Ge fan i det. Det går fort och sen har du inget leende kvar att visa upp.