Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tacka vårdpersonalen med skälig lön

Trots vidareutbildning och år av erfarenhet tjänar en helt nyanställd sjuksköterska i princip lika mycket eller mer än den erfarne!

Lönen är ett av flera incitament för att bibehålla sjuksköterskor och få dessa att stanna kvar på samma arbetsplats inom vården och fortsatt bidra med erfarenhet och kompetens. Sjuksköterskor har en av den absolut sämsta löneutvecklingen under ett arbetsliv på arbetsmarknaden. Detta innebär att skillnaden i lön är liten från det att en sjuksköterska börjar sin karriär till pensionen. Detta är naturligtvis även ett av symptomen av att det är ett kvinnodominerat yrke.

Norrtälje är en förhållandevis liten glesbygdskommun och beroende av Gävle och Stockholm i utbildande av sjuksköterskor, därav vikten att ta tillvara på de nyutbildade sjuksköterskorna. Med bristen på sjuksköterskor i åtanke borde prissättningen, alltså lönerna, på en sund arbetsmarknad öka framförallt i glesbygden där bristen på arbetskraft är större.

Men tyvärr befinner vi oss inte i en sund marknad med sund konkurrens och löner förblir låga och snedfördelade till nackdel för erfaren och högre utbildade sjuksköterskor, då det inte lönar sig att arbeta kvar på samma arbetsplats. Detta leder naturligtvis till personalflykt och ytterligare brist på sjuksköterskor då värdet av 3-5 års utbildning försvinner relaterat till löneutvecklingen genom karriären.

Vårdförbundet och SKR kom i avtalsrörelsen överens om att satsa på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor där erfarenhet och kompetens ska löna sig, i syfte korrigera denna snedfördelade prissättning på sjuksköterskorna. Vi tycker det är en självklarhet att större grad av utbildning och erfarenhet ska ge en högre lön och inte tvärt om!

Tacka inte vårdens medarbetare som slitit genom coronapandemin med i princip obefintliga löneförhöjningar och ytterligare nedskärningar!

Tacka med lön!

Andreas Lundin, Vårdförbundet i Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel